back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „Volontiranje je cool“ učenice OŠ Čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji HNK

Projekat je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Na galeriji volonterizma pedeset škola iz pet kantona imalo je priliku predstaviti komisiji i drugim učenicima svoje volonterske akcije, a učenice OŠ “Čelebići” osvojile su prvo mjesto u kategoriji Hercegovačko-neretvanski kanton.

Članice volonterskog tima Osnovne škole „Čelebići“ organizovale su niz aktivnosti, a neke od njih su obilježavanje mjeseca knjige, aktivnosti posvećene toleranciji, promovisanje zdravih životnih stilova. Učenice su svoje radove predstavile i na završnoj aktivnosti projekta “Volontiranje je cool”. Učenice Džena Kurtović, Hena Mehić, Medina Hajduk i Amina Šoto, za radiokonjic.ba su govorile o njima omiljenim aktivnostima koje su u proteklom periodu realizovale.

na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „volontiranje je cool“ učenice oš čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji hnk
Volonterke OŠ “Čelebići”

“Meni najdraža aktivnost bila je obilježavanje oktobra mjeseca knjige, jer smo poticali djecu da što više čitaju i da razvijaju empatiju prema knjigama”- kazala je Kurtović.

“Najdraži dio projekta za mene je obilježavanje Dana jabuke i isticanje važnosti zdrave ishrane. Najzahtjevniji dio bila je izrada projekta i prezentacija svega što smo radili”– istaknula je Mehić.

“Moj najdraži dio projekta je upravo radionica “Mir” koju sam predstavila na galeriji volonterizma, voljela bih da u svijetu vlada mir”- dodala je Hajduk.

“Sa nižim razredima smo pripremili lektiru poezija Nasihe Kapidžić-Hadžić koju smo realizovali u školskoj biblioteci, nakon toga učenici su uzeli knjige koje su željeli čitati”- izjavila je Šoto.

Učenice Džejla Lapo, Adna Zatega i Nejla Imamović istaknule su da je volontiranje korisno za pojedince i zajednicu.

na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „volontiranje je cool“ učenice oš čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji hnk
Galerija volonterizma- završna aktivnost projekta “Volontiranje je cool”

“Volontiranje za mene predstavlja projekat pomoću kojeg pomažemo ljudima i doprinosimo svojoj zajednici, na taj način razvijamo svoje vještine i ostavljamo pozitivan trag na okolinu oko sebe. Drugima bih poručila neka dobrota i ljubaznost bude naša svakodnevna praksa, zajedno možemo stavrati bolje promjene u životu”– kazala je Lapo.

“Za mene je volontiranje prilika da pomognem drugima i da doprinesem svojoj zajednici. Volontiranje mi pruža osjećaj ispunjenosti i radosti jer znam da svojim doprinosom mogu napraviti pozitivnu promjenu u životu drugih ljudi”– navela je Zatega.

“Volontiranje je za mene kada pomažemo drugim ljudima i izmamimo im osmjeh na lice, to jeste kada razvijamo empatiju prema drugima”- kazala je Imamović.

Koordinatorica projekta i nastavnica Zineta Jahić istaknula je da su učenici i učenice zainteresovani za volontiranje ali i za druge brojne vannastavne aktivnosti.

na galeriji volonterizma kao završnoj aktivnosti projekta „volontiranje je cool“ učenice oš čelebići osvojile prvo mjesto u kategoriji hnk
Koordinatorica i nastavnica Zineta Jahić.

“Lijepo je kada vas prozovu među pedeset škola i kažu vam da ste najbolji. Projekat organizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma sa sjedištem u Sarajevu. Već deset godina naša škola sudjeluje u ovom projektu, sav taj period ja sam koordinator tog projekta. Kod djece razvijamo empatiju i sve te aktivnosti koje radimo mene ispunjavaju. Rad sa djecom, njihov osmijeh, uspjeh i rezultati za mene su volontiranje”- navela je Jahić.

“Volontiranje je cool” projekat je koji se realizuje već dvanaestu godinu za redom, a cilj je poticanje učenika osnovnih škola na volonterizam i odgovornost u zajednici.

radiokonjic.ba

08.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]