back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Svjetski je dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja.

Ove godine se obilježava pod motom Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote, a cilj je skrenuti pozornost na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 doza krvi.

Glavni tajnik Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić zahvalio je svim dobrovoljnim darivateljima krvi koji su se u prethodnom razdoblju odlučili za taj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti po prvi put, a takvih je tijekom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa.

svjetski je dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Pozivamo vas da nastavite širiti humane vrijednosti i da zajedno razvijamo mrežu dobrovoljnih darivatelja krvi jer, nažalost, svakog dana netko ovisi o nama. Darujte krv, jednostavno je, sigurno i nekome može spasiti život, poručio je Hodžić.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tijekom cijelog tjedna, širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi. Tako se u utorak organizira akcija u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već dan poslije, krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, a posebno nakon pandemije Covid-19, koja je sa sobom donijela niz izazova i na tom polju, priopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

svjetski je dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Foto: Crveni križ FBiH

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredili su Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Prvi Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen je 14. lipnja 2004. godine, a u lipnju 2005., na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi.

Donijeli su rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom dobrovoljnih darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima