Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

U Konjicu svečano otvoren 10.jubilarni Festival glumca BiH

U Konjicu je svečano otvoren 10.jubilarni Festival glumca BiH. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je jednoj od najboljih bosanskohercegovačkih i evropskih glumica Selmi Alispahić, prvakinji Sarajevskog ratnog teatra, koja je dva puta dobila i nagradu konjičke publike za najbolju glumicu na Festivalu glumca BiH.

u konjicu svečano otvoren 10.jubilarni festival glumca bih
Selma Alispahić

„Uvijek sam vrlo emotivna kada dođem u Konjicu, zbog toga što ovaj grad ima sigurno jednu od najljepših i najkultiviranijih pozorišnih publika u BiH, ali i šire.Više puta sam igrala na ovom festivalu i svaki put sam toliko toplo primljena da se, stvarno, osjećam kao u svojoj kući. Konjic ima dugu teatarsku tradiciju i mislim da je fenomenalno što su se ljudi iz organizacije festivala odlučili da uopće pokrenu jedan ovakakv festival, jer to danas nije lako“-kazala je Alispahić.

Konjičku publiku je pozdravio i ministar obrazovanja, kulture, nauke i sporta HNK-a Rašid Hadžović. On je kazao da je Konjic jedini grad u BiH koji ima festival posvećen glumcu.

u konjicu svečano otvoren 10.jubilarni festival glumca bih
Rašid Hadžović

„Drago mi je da u HNK-u imamo mogućnost da gledamo bogat repertoar predstava iz različitih država. Čestitam organizatorima, posebno Benjaminu Mušinovuću, na viziji i želji da dovede kvalitetne predstave u Grad Konjic i da se građani mogu diviti magiji glumaca“-naveo je ministar Hadžović.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedio je nastup Kazališta Lectirum iz Zagreba koji su odigrali predstavu „Hotel nostalgija“, a sjajnu igru glumaca Ksenije Pajić, Natalije Đorđević, Zijada Gračića i Mladena Čuture, publika je nagradila višeminutnim aplauzom.

u konjicu svečano otvoren 10.jubilarni festival glumca bih
U Konjicu svečano otvoren 10.jubilarni Festival glumca BiH

Za publiku je po završetku predstave u Galeriji i foajeu Narodnog univerziteta upriličeno i druženje sa glumcima, uz muzički nastup Konjičkih tamburaša.

u konjicu svečano otvoren 10.jubilarni festival glumca bih
U Konjicu svečano otvoren 10.jubilarni Festival glumca BiH

Ove godine Festival glumca BiH će ugostiti devet pozorišnih produkcija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nakon večerašnjeg nastupa gostiju iz Zagreba, naredno igranje je u ponedjeljak, 8.maja, kada će pred konjičkom publikom nastupiti Kamerni teatar 55 s predstavom „Djelidba“ u 19:30.

Repertoar ovogodišnjeg Festivala glumca BiH, kao i ranija izdanja festivala, biltene, fotografije, laureate i ostale prateće sadržaje, publika može od danas pratiti i na sajtu www.festivalglumcabihkonjic.com.

radiokonjic.ba

04.05.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima