Drugi upravo čitaju

Vlada HNK: Potpisan Kolektivni ugovor za osnovno obrazovanje

Granski Kolektivni ugovor o pravima i obvazama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti osnovnoga odgoja i obrazovanja potpisan je danas između Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dvije sindikalne organizacije koje okupljaju zaposlenike u osnovnim školama HNK. Uz u prisutnosti premijera dr. sc. Nevenka Hercega, ugovor su potpisali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević i predsjednik Sindikata osnovnoga odgoja i obrazovanja HNK Edin Sarajlić.

Premijer Herceg istaknuo je kako je, u periodu prije aktuelnoga saziva kantonalne vlade, bilo nezadovoljstva socijalnih partnera koje je često izražavano čak i prosvjedima.

”Mi smo od samoga početka uspostavili korektan i kontinuiran razgovor sa svim sindikatima, što je izraslo u konstruktivnu saradnju i rezultiralo potpisivanjem čak 14 granskih kolektivnih ugovora, na što sam izrazito ponosan. Svim tim kolektivnim ugovorima, bilo da je riječ o prosvjeti, zdravstvu, policiji, pravosuđu, državnim službenicima i namještenicima, neprestano smo poboljšavali materijalne i radno-pravne statuse zaposlenika. Danas, umjesto prosvjeda i nezadovoljstva, imamo korektnu saradnju i zadovoljstvo zaposlenika, time i njihovih sindikalnih organizacija. Na tomu tragu, nakon jubilarne 200. redovite sjednice Vlade u ovomu sazivu, danas svjedočimo i potpisivanju svojevrsnoga jubilarnog 15. kolektivnog ugovora, u konkretnomu slučaju sa sindikatima osnovnoga obrazovanja”, poručio je premijer Vlade.

Pojasnio je kako se tim kolektivnim ugovorom ispravlja višegodišnja nepravda prema učiteljima i nastavnicima koju su, sa istom stručnom spremom i za isti posao, bili manje plaćeni od njihovih kolega zaposlenih u srednjim školama.

”Važno je danas naglasiti kako smo znatno popravili i materijalni status izvannastavnoga osoblja koje je, zbog ozbiljnoga porasta cijena i životnih troškova, a s najmanjim primanjima za svoj rad, bilo posebno izloženo svim tim poremećajima. Nakon što smo riješili naslijeđene probleme kada su u pitanju radno-pravni status djelatnika u školama, izražavam zadovoljstvo i ponos činjenicom da smo današnjim potpisivanjem ovoga kolektivnog ugovora riješili još jedan naslijeđeni problem, važan za naše nastavno osoblje. Čestitam svim članovima pregovaračkoga tima, sindikalnim čelnicima, i cijeloj Vladi, koji su jednoglasno podržali ovo moje i ministrovo nastojanje,  jer ovo je zaista zaslužilo biti pozdravljeno”, dodao je Herceg.

Ministar Hadžović u izjavi je rekao kako je današnji čin još jedan sretan završetak pregovora sa socijalnim partnerima.

”Nakon pet mjeseci pregovora, uspjeli smo se dogovoriti da se izvrši izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u osnovnim školama s koeficijentima zaposlenih u srednjim školama na području HNK. To znači da će zaposlenici u osnovnim školama i srednjim školama imati jednaka primanja. Gledano od 2015. godine, u ovisnosti od kategorije, riječ je o povećanju plata u iznosima od 50 do 60 posto. Dakle, standard naših zaposlenika u prosvjeti značajno je unaprijeđen. Za ovo što smo danas ovjenčali potpisom i pečatom osigurali smo cca 2,5 milijona KM, što nije proizvoljni nego održivi dogovor. Važna je činjenica da smo utvrdili i povećanje primanja za čistačice, domare i za administrativno-računovodstvene djelatnike u svim školama” zaključio je resorni ministar.

Vidno zadovoljni, čelnici dvaju sindikalnih organizacija istaknuli su kako je ovo prvi put u cjelokupnomu poslijeratnom razdoblju da su primanja u osnovnomu i srednjem obrazovanju izjednačena, podsjetivši da su ona u osnovnom dosad bila niža za 20 posto.

”Ovim su činom naša primanja dosegnula sami vrh kada je u pitanju FBiH i plate u osnovnomu obrazovanju. Konačno je osnovno obrazovanje postavljeno na mjesto koje mu i pripada, s obzirom na njegov značaj u društvu uopće, ali i na činjenicu da, u usporedbi s kolegama u srednjim školama, radimo jednak ili jako slično složen posao. Konačno je prepoznata naša važnost i djelatnici naših osnovnih škola danas zaista mogu biti jako sretni. Zahvaljujemo ovom prilikom premijeru Vlade i resornom ministru na korektnosti i na ukupnom zalaganju za bolji status prosvjetnih djelatnika u osnovnom obrazovanju. Nadamo se kako će kantonalna vlast i u budućim sazivima slijediti primjer ove Vlade kada je u pitanju odnos prema prosvjeti i da će odgovorni hitno krenuti u proces izrade i donošenja novoga zakona o osnovnomu odgoju i obrazovanju, kao i svega onoga što je potrebno kako bi naš prosvjetni sistem funkcionirao bez problema”, zajednička je poruka gospode Miličevića i Sarajlića.

Učesnici događaja zajednički su izrazili duboko žaljenje i ljudski izraz sućuti cjelokupnom srbijanskom društvu zbog tragedija koje su pogodile glavni grad Republike Srbije. Tom je prilikom premijer Herceg naglasio koliko je bitno raditi na preventivnim rješenjima mogućih problema.

”U našem smo mandatu osigurali oko 150 asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, sljedeća će školska godina otpočeti s psiholozima koji će stalno nadzirati socio-psihološki razvoj učenika i biti na raspolaganju i nastavnomu osoblju, ali i roditeljima. Pomažemo porodicama naših mališana, osigurali smo školske udžbenike za sve osnovnoškolce u Kantonu, obnovili i osuvremenili gotovo sve školske zgrade i dvorane, značajno unaprijedili standarde života i rada svih zaposlenika u prosvjeti, riješili radno-pravne statuse za čak 700 prosvjetnih djelatnika dosad angažiranih na određeno, osigurali besplatan prevoz učenika, i to je samo dio onoga što smo učinili na polju prosvjete, bez spominjanja zdravstva, sigurnosti, policije, kulture, sporta i svega onoga za što smo mjerodavni. Učinivši ovaj kanton liderom na brojnim područjima, od kakvoće života i primanja, do sigurnosti i razvoja, svoj mandat završavamo uzdignute glave, sa željom da nas i kolege koji će doći slijede na putu koji smo zacrtali”, poručili su Herceg i Hadžović, navodi se u saopštenju Vlade HNK.

vlada hnk: potpisan kolektivni ugovor za osnovno obrazovanje
Vlada HNK: Potpisan Kolektivni ugovor za osnovno obrazovanje

radiokonjic.ba

05.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima