22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

U petak počinje 16.kulturno-obrazovna manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Kulturno-umjetničko udruženje “Sejfullah” Konjic u partnerstvu sa Narodnim univerzitetom Konjic, Medžlisom islamske zajednice Konjic, Gradom Konjicom i medijskim pokroviteljem Radio Konjic, organizuje 16.kulturno-obrazovnu manifestaciju “Dani Sejfullaha ef.Prohe”, koja će se održati od 10. do 20.marta.

Ova tradicionalna manifestacija, koja se organizuje u znak sjećanja na istaknutog mualima Sejfullaha ef. Prohu, počinje u petak programom “Znakovi za razumom obdarene”, kazao je Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic i koordinator manifestacije u ime KUU “Sejfullah” Konjic.

“U petak, 10.marta u 19:45, na Kamernoj sceni Kino sale NU, nastupit će hor “Sejfullah”, a zatim ćemo otvoriti izložbu likovnih radova profesorice Lejle Boškailo. Centralni dio ovog programa će biti gostovanje književnika Hadžema Hajdarevića, odnosno razgovor s njim o duhovnosti, tradiciji i umjetnosti. Nastojat ćemo da ove teme s jedne distance, tako da kažem, književne i poetske diskripcije približimo publici. S nama će biti i Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, koji će otvoriti manifestaciju “Dani Sejfullaha ef.Prohe”. Ovo će biti jedinstvena prilika da dodijelimo nagradu Sejfullah ef.Proho za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2023.godinu, a laureata ćemo otkriti u petak na Kamernoj sceni”-kazao je Mušinović.

Program će biti nastavljen 13.marta, gostovanjem Sarajevskog ratnog teatra, koji će odigrati pozorišnu predstavu “Prst” u 20 sati u Kino sali.

“SARTR će predstaviti ostvarenje “Prst”, autorice Dorutine Bashe (Baše), u režiji Sabrine Begović-Čorić. U predstavi igra prvakinja SARTR-a Selma Alispahić, zatim Ana Mia Karić i Amila Terzimehić, tri glumice, koje su stalne članice ansambla SARTR-a. Ova predstava će imati jednu dodatnu dimenziju, jer će biti upriličen i razgor s glumicama, nakon izvođenja predstave”– istaknuo je direktor Narodnog univerziteta Konjic, dodavši da se predstava “Prst” smatra jednom od najboljih savremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji.

“Autorica predstave je kosovska spisateljica Dorutina Basha, ali sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univezalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktuelno pitanje pozicije žene u savremenom društvu. Predstava odaje počast žrtvama i njihovim porodicama, a problematizira i ,donekle, zanemareno pitanje žena koje moraju nastaviti sa svojim životom nakon što njihovi sinovi, muževi poginu. Predstava “Prst” istražuje ovaj odnos u kontekstu najosjetljivijeg problema u BiH danas, a to je pitanje nestalih, ali iz potpuno nove pozicije, pozicije žena koje su ostale iza”-kazao je Benjamin Mušinović.

U okviru manifestacije “Dani Sejfullaha ef. Prohe”, 17.marta, u 20 sati u Bosanskoj sobi, biće promovisana i nova knjiga Konjičanina Esada Bajića, ”Između hidžretskog hlada i Isaovog milada”.

“ Predstavit ćemo novo djelo pisca Esada Bajića, a promotorica će biti Harisa Alić Ćukle. Autor nas motivira na dublje promišljanje o suštini života i smrti, o sebi, drugim ljudima, društvenim, političkim i ekonomskim procesima, a posebno o vjeri koja svemu daje smisao i nudi odgovore na krucijalna životna pitanja i dileme”-dodao je Mušinović.

Završnica manifesacije će biti 20.marta, kada će u Kino sali u 20 sati, biti održan predramazanski koncert učenika osnovnih škola, a nosilac ovog programa biće Aktiv nastavnika islamske vjeronauke.

radiokonjic.ba

09.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima