Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Vjernici katoličke vjeroispovjesti u nedjelju obilježavaju Badnji dan, a u ponedjeljak Božić

Došašće ili advent vrijeme je u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripremaju za svetkovinu Božića. Počinje četiri sedmice prije blagdana, a simbolizuje rođenje Isusa Krista, pojasnio je fra Ferdo Boban, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu.

“Započeli smo vrijeme došašća, a to je četiri tjedna prije samog Božića, da bi se pripremili za rođendan Isus Krista, koji se rodio kao dijete u gradu Betlehemu, koga su najavljivali svi proroci. Dakle, vrijeme priprave za Božić je ono vrijeme kada se vjernici žele izmiriti s Bogom, svojim ispovjedanjem i priznavanjem svojih grijeha, jer svi smo mi grešni ljudi, zbog kojih se Isus rodio i došao na ovaj svijet, da bi nas ljude otkupio od grijeha”-kazao je gvardijan Franjevačkog samostana.

vjernici katoličke vjeroispovjesti u nedjelju obilježavaju badnji dan, a u ponedjeljak božić
Jaslice ispred Franjevačkog samostana u Konjicu

Govoreći o običajima koji prethode Božiću, on je naglasio da se tokom četiri sedmice na adventskom vijencu pali isto toliko svijeća, a svaka imaju svoju simoliku za vjernike i kršćanstvo.

“Paljenje prve svijeće na advenstkom vijencu predstavlja nadu i vjeru, dok druga svijeća znači ljubav, treća donosi radost, a četvrta svijeća donosi mir. Isus je i došao na ovaj svijet da donese ljudima mir u duši, a taj mir je samo onda prisutan kad se čovjek oslobodi grijeha iz svog srca i svoje duše”-dodao je fra Ferdo Boban.

Dan prije Bozića obilježava se Badnji dan uz održavanje mise ponoćke, dok će na dan Božića, 25.decembra u 11 sati biti održana, također, sveta misa.

“Imamo Badnji dan kada slavimo svetu misu u ponoć, koja se zove misa ponoćka. Na dan Božića u 11 sati imamo svetu misu, kada se čita proslov iz Ivanova evanđelja koji govori o tome kako je Isus obećan na početku stvaranja svijeta. Isus je došao da donese svjetlo koje će odagnati grijeh od svakog čovjeka, da svaki čovjek živi u radosti i miru, jedni s drugima”-rekao je fra Ferdo Boban, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu.

radiokonjic.ba

22.12.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima