back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Buturović Polje: Na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi

Manifestacija “Dani poljoprivrede Grada Konjica”, koja je održana danas u Buturović Polju, okupila je 41 poljoprivrednog proizvođača, koji su se predstavili s domaćim proizvodima i prerađevinama od voća i povrća, pčelinjim, mliječnim i suhomesnatim proizvodima, te rukotvorinama. Ovakve manifestacije, kako kažu, odlična su prilika da predstave i prodaju svoje proizvode, koje je sve teže proivesti zbog loših vremenskih prilika. Ipak, upornim radom i adekvatnom zaštirom, uspjeli su sačuvati dio proizvodnje. Mediha Hodžić iz Nevizdraka svake godine izlaže na sajmu i, kako kaže, ova manifestacija im dobro dođe da prodaju dio onoga što su proizveli.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Mediha Hodžić

“Mi smo ovdje redovni izlagači, od početka ove manifestacije, i nama sajam dobro dođe. Nešto prodamo, a steknemo i nove mušterije. Ovogodišnja sezona je bila teška, posebno za voćare. Šljive požegače ove godine nema, jabuke isto tako, dok smo od povrća uspjeli nešto sačuvati”-rekla nam je Mediha.

Izeta Hondo iz Podorašca, bavi se, također, proizvodnjom domaćih kvalitetnih proizvoda. Zadovoljna je održavanjem sajamskih manifestacija, a danas je kupcima ponudila raznovrsne proizvode.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Muhamed i Izeta Hondo

“Imam ajvar, pinđur, sos od paradajza, sokove, a tu su i sve vrste paprika, paradajz…Ajvar je 10 KM, paprika i paradajz su 3 KM, bestilj je 6-7 KM, pekmez 20 KM, a kupaca ovih proivoda ima”– dodala je Izeta.

Na sajmu danas nije nedostajalo ni mliječnih proizvoda. Konjičanka Elvedina Macić je ponudila različite okuse sireva, koje njena porodica vrijedno proizvodi na lokalitetu Rujišta, gdje tokom ljeta izvode stoku na ispašu.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Elvedina Macić: bogata ponuda domaćih sireva

“Imamo kajmak, sir iz mijeha, dimljeni, ovčje i kravlje sireve. Ovo nam je četvrto učešće na sajmu i veoma smo zadovoljni. Roditelji većinom brinu oko stoke, a najveći dio posla obavlja majka. Pomažem i ja u tim finalnim radovima. Ljeti imamo od 300 do 400 ovaca, a dosta toga se proda za kurbane”-navela je Macić.

I konjicki pčelari danas su imali bogatu ponudu na sajmu. Ibrahim Buljina, osim meda, ima i široku lepezu drugih pčelinjih proizvoda, kao i raznih tinktura.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Ibrahim i Saida Buljina

“Ovo je prilika za nas izlagače da prezentiramo ono što proizvodimo, a posjetiocima da na licu mjesta probaju naše proivode. Osim meda, radimo i sve preparate na bazi propolisa, polena i matične mliječi. Od ove godine imamo i tinkture na bazi trava i biljna ulja. Ima se šta vidjeti, i svako može pronaći nešto za sebe”.

Osman Perva, poznati je sakupljač ljekobilja. I danas je ponudio različite vrste čajeve, koje je ove godine teško sakupio zbog proljetnih kiša.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Osman Perva

“Prodaja ide dobro i ja sam zadovoljan. Imam oko 40 vrsta čajeva, brusnicu, borovnicu, aroniju. Ovo je bila teška sezona, jer je u proljeće, zbog kiše, bila velika vlaga”-istaknuo je ovaj dugogodišnji sakupljač ljekobilja.

Na sajmu u Buturović Polju danas su izlagali i poljoprivrednici Himzo Džino i Hamdija Kovačić. Himzo je uspio proizvesti paradajz, crveni i bijeli luk, a sve, kaže, proda kod kuće, jer ima redovne mušterije. Sezona je ove godine bila uspješna i za Hamdiju. On je proizveo paradajz čija je težina pojedinih komada iznosila više od jednog kilograma. Iako je bilo dosta vlage, uz adekvatnu zaštitu, uspio je sačuvati plodove.

buturović polje: na sajmu predstavljeni kvalitetni domaći proizvodi
Hamdija Kovačić

radiokonjic.ba

07.09.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima