back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili anusa postanu upaljene i proširene. To može uzrokovati neugodne simptome kao što su svrbež, bol i krvarenje.

Uzroci razvoja hemoroida mogu uključivati učestalo naprezanje tijekom defekacije, sjedilački način života, pretilost, trudnoću i nasljednost. Da biste spriječili hemoroide, preporučuje se održavanje zdravog načina života, uključujući pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja.

Liječenje hemoroida može uključivati primjenu topikalnih lijekova kao što su Hemoren, Sitz kupke, promjene prehrane i načina života, a u nekim slučajevima može biti potrebna i operacija.

Važno je posjetiti liječnika radi točne dijagnoze i smjernica za liječenje hemoroida. Ne ustručavajte se razgovarati o ovom problemu sa stručnjakom jer oni mogu ponuditi najbolje rješenje za vaš konkretni slučaj.

Simptomi hemoroida

 • Simptomi hemoroida mogu uključivati:
 • Svrbež u području anusa
 • Osjećaj nelagode ili boli u rektalnom području
 • Krvarenje nakon defekacije
 • Oticanje i upala u blizini anusa
 • Stvaranje malih kuglica ili hemoroida u području anusa
 • Ako sumnjate na hemoroide ili imate ove simptome, važno je posjetiti liječnika radi točne dijagnoze i preporuka za liječenje.

Prevencija hemoroida

Prevencija hemoroida uključuje sljedeće preporuke:

 1. Održavajte aktivan način života i vježbanje, poput svakodnevnih šetnji ili vježbanja, kako biste poboljšali cirkulaciju krvi u rektalnom području.
 2. Pazite na prehranu i konzumirajte hranu bogatu vlaknima kako biste spriječili zatvor i smanjili naprezanje tijekom stolice. Uključite povrće, voće, cjelovite žitarice i biljna ulja.
 3. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje u jednom položaju, jer to može dovesti do zgrušavanja krvi u rektalnom području. Redovito pravite pauze i krećite se.
 4. Pokušajte izbjeći navijanje prilikom pražnjenja crijeva i ne zadržavajte stolicu. Ako imate potrebu za toaletom, nemojte odgađati posjet.
 5. Održavajte zdravu težinu i izbjegavajte pretilost, jer prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik od razvoja hemoroida.
 6. Smanjite upotrebu toaletnog papira koji može nadražiti područje anusa. Umjesto toga, koristite meku i vlažnu krpu ili isperite područje vodom.
 7. Pijte dovoljno vode kako biste spriječili dehidraciju i održali stolicu mekom.

Slijedeći ove smjernice, možete smanjiti rizik od razvoja hemoroida i održavati rektum zdravim.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima