7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

,,Edukacijska staza Vrtaljica“

Radovi na uređenju Edukacijske staze Vrtaljica će uskoro biti okončani

Imati botanički rezervat u srcu grada moglo bi se nazvati privilegijom. Konjičani su zaista privilegovani jer  Vrtaljica donosi toliko benefita našoj sredini a mnogi toga nisu svjesni jer ne znaju kakvo je to bogatstvo. Da bi se neki podsjetili a neki naučili, na Vrtaljici se uređuje edukacijska staza.

U okviru projekta ,,Edukacijska staza Vrtaljica“ radnici službe uzgoja,integralne zaštite i rasadničke proizvodnje u okviru preduzeća Šumarstvo ,,Prenj” Konjic izvršili su pošumljavanje sa 100 kontejnerskih sadnica crnog bora na mjestima na kojima je prirodni podmladak izostao, o čemu je rukovodilac Službe uzgoja i  inetgralne zaštite šume pri preduzeću koje gazduje šumama na području Konjica Fedža Voloder rekao:

,,edukacijska staza vrtaljica“
Rukovodilac Službe uzgoja i  inetgralne zaštite šume u Šumarstvu Prenj, Fedža Voloder

„Vrtaljica je izuzetno važna i  trebala bi biti maksimalno zaštićena kao botanički rezervat –  kao pluća našeg grada. Stotinu sadnica crnog bora koje su posadjene na Vrtaljici proizvedene su u rasadniku na Boračkom jezeru. Crni bor igra veoma važnu ulogu u ovom rezervatu ali nije jedini koji je važan. Sve te važne faktore i biljke ćemo opisati u sklopu edukacijske staze pa će se posjetitelji imati priliku upoznati sa brojnim biljnim endemima koji se odlikuju izrazito vrijednim konzervacijskim sadržajima sa aspekta biodiverziteta.“

,,edukacijska staza vrtaljica“
Ukoliko uočite otpatke koje su na Vrtalici ostavili nesavjesni posjetitelji, molimo da ih pokupite i odložite u najbližu kantu ili kontejner

Ukoliko odlučite uživati u čistom zraku borovine, otpatke koje biste možda ostavili u ovom botaničkom vrtu, ponesite sa sobom i odložite ih na mjesto koje je predviđeno za to. Ukoliko primjetite da je neko ostavio otpatke – neka vam ne bude teško pokupiti ih i zajedno sa vašim odložiti u kontejner ili kantu za otpatke.

radiokonjic.ba

01.09.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima