21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Metalska industrija u Konjicu

Konjic je grad metalske industrije, a u ovom sektoru u Konjicu je uposleno više od 3000 radnika izjavio je za radiokonjic.ba predsjednik Sindikata metalaca HNK Vahid Ramić.

“Konjic je nešto posebno kada je riječ o metalskoj industriji i usudiću se reći da je najrazvijeniji grad u Federaciji Bosne i Hercegovine u toj oblasti. Kolektivni ugovori u preduzećima metalske struke su u devedeset posto slučajeva ispoštovani, povećane su plaće u Igmanu, Greve-u, TN Bosnia, Eurosjaju, Štancovanim dijelovima. Pojedina preduzeća bi trebalo još nešto da dorade kada je riječ o primjeni radnog zakonodavstva” – rekao je Ramić navodeći da je prosječna plaća u ovoj privrednoj grani u Konjicu oko 1300 KM.

Ramić je govoreći o perspektivi ove industrije u Konjicu rekao da ohrabruje činjenica da pojedina preduzeća iskazuju potrebu za novim radnicima, te je nagovijestio da postoje inicijative  za otvaranje još firmi u oblasti metalske industtrije u Konjicu.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH metalski i elektrosektor Bosne i Hercegovine ostvario je u prošloj godini rekordan izvoz od skoro 7,5 milijardi KM, što je za 1,5 milijardi KM ili 25 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

radiokonjic.ba

01.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima