back to top

Drugi upravo čitaju

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini,...

SIPA: U akciji “Paravan” uhapšene tri osobe u Mostaru, Međugorju i Konjicu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Udruženje Pomozi.ba u martu doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana

U martu mjesecu donirali smo 775.930,83 KM za liječenje...

Nastavak radova na uređenju parkinga u Koloniji

Ovih dana nastavljaju se radovi na uređenju parkovskih površina...

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača BiH na Boračkom jezeru  

Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru...

Prvomajski uranak na Vrtaljici

Tradicionalno su Konjičani Međunarodni praznik rada obilježavali prvomajskim urankom na Vrtaljici, gdje je u organizaciji sindikata bio obezbjeđen grah za sve posjetioce, ali to danas više nije praksa.

Ovogodišnje prvomajsko okupljanje Konjičana na Vrtaljici nije bilo masovno, ali su građani ostali vjerni tradiciji i samoinicijativno su se organizovli kako bi obilježili Međunarodni praznik rada.

prvomajski uranak na vrtaljici
Prvomajski uranak na Vrtaljici
prvomajski uranak na vrtaljici
Prvomajski uranak na Vrtaljici

Velid Gagula petnaest godina redovno dolazi na Vrtaljicu gdje snimi i video zapis. Ove je godine u šest sati bio na popularnom konjičkom izletištu.

„Svih ovih godina sam snimao video zapise i moj dolazak na Vrtaljicu predstavlja mi neko ispunjenje, nedostajao bi mi da nije tako. Ne znam kako se kod nas doživljava Međunarodni praznik rada, možda na neki drugi način, da je to praznik iz nekih prošlih vremen“ – rekao je Gagula, kojeg smo snimili u povratku sa Vrtaljice. 

Sugrađanin Suvad Maksumić, koji stanuje u blizini Vrtaljice, rekao nam je da je na Vrtaljici na domaćem terenu i da je svaki dan posjećuje, pa nije želio propustiti ni današnji dan.

„Značaj koji se ovom uranku treba dati polako blijedi i gubi se i u dogledno vrijeme neće se više ni obilježavati, jer ne postoji kritična masa ni volja za takvo nešto“ – izjavio je Maksumić.

prvomajski uranak na vrtaljici
Velid Gagula i Suvad Maksmumić

Hasan Halebić je jutros bio na Vrtaljici u 5,15 sati, kako bi dočekao posjetioce.

„Svake godine je sve manje građana. Prvi maj je svjetski praznik, sindikalni, a nema predstavnika sindikata. Nekada se dijelio grah, sendviči i čaj, a ove godine ništa nema. Ja dolazim svake godine i održavam tradiciju, a ima nas tridesetak, koji smo svake godine ovdje i družimo se. Starijih više nema, mlađe generacije slabije dolaze, a trebalo bi ih učiti toj tradiciji da dolaze na Vrtajicu prvog maja. Sve je lijepo uređeno, staza, klupe postavljene, kante za smeće, kao da sam u Sloveniji“ – rekao nam je Halebić, čestitavši praznik rada.  

prvomajski uranak na vrtaljici
Prvomajski uranak na Vrtaljici
prvomajski uranak na vrtaljici
Prvomajski uranak na Vrtaljici

radiokonjic.ba

01.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima