Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Održana komemoracija za Osmana Tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika

Danas je u sali Gradskog vijeća u Konjicu održana komemoracija za Osmana Tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika i dugogodišnjeg uposlenika Opće bolnice Konjic, koji je preminuo 6. februara, 2024. godine u 63-oj godini života.

Osman Tucaković rođen je u Lađanici 28. jula 1961. godine. Osnovnu školu završio je u Glavatičevu, a Srednju medicinsku školu u Mostaru. U Domu zdravlja Konjic zaposlio se 1984. godine, nakon odsluženja vojnog roka. Nekoliko godina kasnije, 1991. godine odlazi na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na tromjesečnu edukaciju za poslove asistenta u anesteziološkom timu.  Za vrijeme agresije na BiH, Tucaković je dao svoj doprinos kao član hIrurškog tima Ratne bolnice.

održana komemoracija za osmana tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika
Održana komemoracija za Osmana Tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika

Tokom dugogodišnjeg rada u Općoj bolnici Konjic obavljao je poslove odgovornog tehničara Odjela za hirurgiju. Smrt ga je zadesila 6. februara na dužnosti odgovornog tehničara Odjeljenja anestezije i reanimacije u Općoj bolnici Konjic.

U ime organizatora komemoracije, Opće bolnice Konjic, obratio se direktor ove ustanove prim.dr. Dženan Lepara, koji je naglasio da odlazi plejada medicinara  i pravih profesionalaca, a jedan od njih bio je Osman Tucaković.

“Osman je bio jedan pravi profesionalac, dobar čovjek, medicinski obrazovan, educiran i jako susretljiv. Bio je sigunost u sali kada radimo neke intervencije, kada je bio prisutan i mi smo se kao hirurzi osjećali sigurnije. Svakodnevno će mi nedostajati kao i svim kolegama koji su sa njim radili” poručio je Lepara.

Pristnima se obratio i najstariji doktor u Općoj bolnici Konjic, šef Dječijeg odjeljenja, prim.dr. Sulejman Mulić, koji je akcentirao odnos Tucakovića prema pacijentima, kolegama i poslu koji je obavljao, ali i njegov nemjerljiv doprinos tokom ratnih godina.

“On je bio heroj u bijelom u ratu, a to je ostao i u miru. Osim što je bio vrsni tehničar, Osman je bio neumorni borac za pravdu, čvrsto uvjeren da svaki pacijent zaslužuje najbolju moguću njegu. Bio je borac za dostojnu ulogu i položaj zdravstvenih profesionalaca u društvu, kao takav isticao se u radu sindikalne organizacije kao organizator i prvi predsjednik Skupšine medicinskih sestara i tehničara HNK-a. Tokom ratnih godina, radio je puno bez obzira na radno vrijeme i vikend, podnoseći teret i odgovornost koja je često bila prevelika. Prema zvaničnim podacima, u Ratnoj bolnici Konjic izvršeno je 2.020 operativnih zahvata, a prema mojoj procjeni Osman je bio jedini član anesteziološkog tima u bar tri četvrtine operacija” kazao je Mulić.

Tokom komemoracije pročitano je i pismo dugogodišnjeg šefa preminulog Tucakovića, u Odjelu za anesteziju i reanimaciju Opće bolnice Konjic, prim.dr. Benjamina Hadžizukića.

Komemoraciji je  u okviru svog službenog posjeta Općoj bolnici Konjic prisustvovao ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Milenko Bevanda, koji je poručio:

Ganut sam i sretan što sam danas ovdje, jer mi je neizmjerno drago kao čovjeku, liječniku i ministru da među nama postoje ovakvi ljudi. Iza ovog čovjeka ostala su njegova djela o kojima svjedoče ljudi koji su sa njim radili cijeli život.

održana komemoracija za osmana tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika
Održana komemoracija za Osmana Tucakovića, uglednog zdravstvenog radnika

Na samom kraju uslijedilo je obraćanje  Emira Tucakovića, koji se emotivno oprostio od svog oca.

Danas je sala Gradskog vijeća bila ispunjena rodbinom, prijateljima i radnim kolegama koji su odali počast ovom uglednom članu naše zajednice.

radiokonjic.ba

08.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima