16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Počele prijave na Konkurs Grada Konjica za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini

Grad Konjic školske/akademske 2023./2024. godine stipendira četrnaest kategorija učenika i studenata

Grad Konjic će i u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini stipendirati redovne studenate prvog i drugog ciklusa visokog obrazovanja te posebne kategorije redovnih srednjoškolaca koji imaju stalno prebivalište na području Grada Konjica. U tekućoj školskoj/akademskoj godini Grad stipendira četrnaest kategorija, pojašnjava za radiokonjic.ba pomoćnica gradonačelnika u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade Šeherzada Alić.

“Grad Konjic će u tekućoj školskoj/akademskoj godini stipendirati sljedeće kategorije učenika odnosno studenata: studente-djecu šehida i poginulih boraca koji su upisali prvu ili ostale godine na nekoj od visokoškolskih ustanova; studente-djecu ratnih vojnih invalida sa stepenom invaliditeta 50 i više procenata i umrlih ratnih vojnih invalida; srednjoškolce i studente koji se školuju pod posebnim uslovima; srednjoškolce i studente iz porodica korisnika stalne novčane pomoći po kategorizaciji Centra za socijalni rad Konjic; srednjoškolce i studente sa invaliditetom, korisnike lične invalidnine, utvrđene Rješenjem JU Centar za socijalni rad Konjic; srednjoškolce i studente bez jednog ili oba roditelja; učenike generacije Javnih ustanova Osnovnih škola sa područja grada Konjic za 2022./23.godinu i studente-učenike generacije u JU Srednja škola Konjic za 2022./23. godinu; srednjoškolce i studente koji imaju status člana reprezentacije BiH u sportu sa potvrdom Predsjedništva strukovnog saveza; Po jednog studenta-najaktivnijeg člana AP ”Neretva”, BZK”Preporod”  HKD ”Napredak” i ”Crvenog krsta/križa”; stipendiste Grada Konjica koji su upisali novu školsku/studijsku godinu bez ponavljanja razreda,  obnavljanja godine ili prelaska na neki drugi studij; srednjoškolce deficitarnih zanimanja (po Odluci Gradonačelnika Grada Konjica broj:09-34-1-4568/23 od 12.10.2023.godine)-15 stipendija; studente iz porodica bez i sa minimalnim porodičnim primanjima čija primanja ne prelaze, po članu domaćinstva 1/3 prosječne plate u HNK iz prethodne godine (1200,00 KM prema Federalnom zavodu za statistiku), te studenti iz  porodica sa  dva ili više studenata bez obzira na prihodovni cenzus (lista stipendista iz ove kategorije  bit će sačinjena nakon provedenog konkursa)” pojašnjava Alić.       

počele prijave na konkurs grada konjica za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini
Pomoćnica gradonačelnika u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade Šeherzada Alić

Ove godine uvedena je nova kategorija, a to je stipendiranje tri učenika Srednje škole Konjic koja su najuspješnija na takmičenjima koje organizuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Pedagoški zavod HNK. Novina je uvedena  u kategoriji koja se odnosi na studente deficitarnih zanimanja, gdje su se do sada stipendirali pomenuti studeti prema Odluci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a ove godine se stipendiraju po Odluci gradonačelnika i to studenti sljedećih deficitarnih zanimanja: studij defektologije (defektolog i logoped), medicine, fizike, matematike, studij geodezije, građevine i studij arhitekture.

U Konkursu za dodjelu stipendija studentima napominje se da se na isti, mogu aplicirati student koji nisu obnovili više od jedne godine, s tim da ne može biti godina u kojoj konkuriše za stipendiju, te student koji studiraju na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u BiH. Stipendije se dodjeljuju šrednjoškolcima i studentima za deset mjeseci, a iznos stipendija je ostao isti kao i prethdonih godina.

“Stipendije se dodjeljuju u sljedećim mjesečnim iznosima: po 80,00 KM za srednjoškolce (na godišnjem nivou 800,00 KM), po 100,00 KM za studente prve godine (na godišnjem nivou 1.000,00 KM), te po 120 KM za studente II, III, IV, V i VI godine, ( na godišnjem nivou 1.200,00 KM)” kazala je pomoćnica gradonačelnika u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade.

Kako je poručila za radiokonjic.ba važno je objasniti i ko nema pravo na stipendiju, a obzirom da se u Gradsku upravu javlja veliki broj srednjoškolaca i studenata sa raznim upitima oko uslova za dodijelu.

“Pravo na stipendiju Grada Konjica nemaju sljedeće kategorije studenata i srednjoškolaca: kandidati koji se  školuju/studiraju  vanredno; kandidati koji obnavljaju školsku-studijsku godinu; studenti koji studiraju u inostranstvu, a isti studij postoji na maternjem jeziku u Bosni i Hercegovini; studenti čije je mjesto prebivališta u prethodnoj godini, prije raspisivanja Konkursa, nije bio grad Konjic; apsolventi; studenti koji prelaze  na drugi  studij na nivou iste studijske godine u  kojoj  su  imali status stipendiste  Grada Konjica ili nekog drugog davaoca; studenti koji su tokom studija obnovili više od jedne godine; studenti stariji od 21 godinu kada upisuju prvu godinu studija; studenti koji imaju 28 godina starosti i više; kandidati-korisnici stipendije, subvencije za studentski dom, studentskog zajma od nekog drugog davaoca stipendije; studenti i srednjoškolci  koji ne dostave dokaz za svaku narednu školsku-studijsku godinu da imaju status člana reprezentacije BiH u sportu; studenti-članovi AP ”Neretva”, BZK ”Preporod” i HKD ”Napredak”, ”Crvenog krsta/ križa” koji nisu dostavili potvrdu za svaku narednu školsku-studijsku godinu da su i dalje aktivni članovi navedenih udruženja; te srednjoškolci kojima je u toku godine smanjeno vladanje” izjavila je.

Nakon završetka konkursa, gradonačelnik formira Komisiju za provođenje konkursne procedure, kako bi se provjerila dokumentacija prijavljenih, te formisao spisak onih koji ispunjavaju uslove.

Iz Grada Konjica obavještavaju da studenti koji studiraju na državnim fakultetima u BiH, sa prosjekom ocjena 9 i više, odnosno sa prosjekom ocjena  4 i više za sve godine studija, kao i dobitnici Dekanove i  Rektorove  nagrade u akademskoj 2022./2023. godini  da će Grad Konjic naknadno raspisati Javni poziv za navedene kategorije studenata, bez obzira jesu li korisnici stipendije ili druge nagrade.

Novčana nagrada dodijelit će se jednokratno i ista će se tretirati kao nagrada Grada Konjica, a ne kao stipendija.

Konkurs je otvoren do 19. novembra tekuće godine, a obrasci prijave na Konkurs, te izjave o neprimanju stipendije od drugog korisnika, mogu se preuzeti na info pultu Grada, odnosno na web stranici Grada Konjica Početna (konjic.ba) ili na portalu radiokonjic.ba, gdje možete pronaći i potrebne informacije o Konkursu.

[email protected]

26.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima