-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Dom zdravlja Konjic: Od neisplate plata do finansijske konsolidacije dalek je put

Direktor Doma zdravlja Konjic Dr. Džemal Hajduk kaže da je situacija katastrofalna. Šta će biti sa više od 20 hiljada osiguranika?

Dom zdravlja Konjic se nalazi u ozbiljnom problemu, kako poručuje direktor ove zdravstvene ustanove Džemal Hajduk, situacija je neizvjesna, i ovo je mozda najteža godina za Dom zdravlja koji pruža usluge za više od 20 hiljada stanovnika. Zaposlenici su bez redovnih primanja, kasne im plate, ne uplaćuje topli obrok, troškovi prijevoza, krediti, rade u neuslovnim prostorijama, a kao primjer navode i Dječiji dispanzer u kojem su istaknuti znakovi opasnosti.

dom zdravlja konjic: od neisplate plata do finansijske konsolidacije dalek je put
Istaknuti znakovi upozorenja, opasnosti u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Konjic

Finansijska nesigurnost jedan je od glavnih razloga što mnogi zaposlenici odlaze iz Doma zdravlja, i ljekari i medicinski tehničari.

Ranije se kao jedan od glavnih razloga finansijske dubioze navodio problem potpisivanja kolektivnih ugovora koji zahtjevaju veće tranše, a tranše s druge strane ostaju iste, sredstva nedovoljna za cijelu godinu te problem postaje osjetniji krajem godine jer otprilike već od oktobra više nema sredstava za Dom zdavlja s kantonalnog nivoa. Takve situacije su se do sada uglavnom rješavale rebalansima od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade HNK koja je upućivala i finansijsku pomoć, kao što je bio slučaj i prošle godine. Ove godine ipak nije ni rebalans završen, a na ta sredstva su računali rekao je direktor Doma zdravlja Konjic.

dom zdravlja konjic: od neisplate plata do finansijske konsolidacije dalek je put
Direktor Doma zdravlja Konjic Dr. Džemal Hajduk

Tranše od Zavoda zdravstvenog osiguranja prema Domu zdravlja Konjic se nisu mijenjale posljednje 4 godine. Vlada je ipak preuzela dio obaveza po osnovu kolektivnih ugovora. U decembru prošle godine Skupština HNK je naložila Zavodu da izvrši rebalans prema domovima zdravlja u iznosu od 3 miliona što je Zavod u martu ove godine i uradio a što je potvrdila i kantonalna Vlada. međutim, kada je ta tačka dnevnog reda došla na 6.sjednicu skupštine u mjesecu aprilu, sjednica je prekinuta.

Grad Konjic, osnivač Doma zdravlja nije u obavezi isplaćivati plate a o saradnji Doma zdravlja i Grada Konjica direktor ove zdravstvene ustanove kaže da je korektna, da imaju podršku i da im je zajednički interes da se problem s finansiranjem riješi.

Kada govori o finansijskoj konsolidaciji, poručuje da su joj se itekako nadali uposlenici Doma zdravlja, jer bi to značilo i finansijsku stabilizaciju i oporavak ustanove. Osim što bi riješila dugove, riješila bi i problem onim zaposlenicima koji još uvijek rade a imaju uslove za odlazak u penziju, međutim, ukoliko bi tranše zavoda i vlade ostale iste – opet bi ostao problem tekućeg poslovanja. Trenutno, odnosno posljednjih deset mjeseci nije se povećavao dug prema dobavljačima pa nije bila blokirana nabavka lijekova i materijala neohodnih za rad rekao je direktor , kao i da dodatna sredstva očekuju i kroz nekoliko projekata i programa u koje su se uključili ljekari doma zdravlja.

dom zdravlja konjic: od neisplate plata do finansijske konsolidacije dalek je put
Dom zdravlja Konjic: Od neisplate plata do finansijske konsolidacije dalek je put

Uposlenici Doma zdravlja u neizvjesnosti, pacijenti također u problemu jer iz svega navedenog jasno je da nema sredstava za angažmanom dodatnog osoblja. Poseban problem je nedostatak radiologa i pedijatara. Tri ljekara su otišla na specijalizaciju i to iz pedijatrije, radiologije i fizijatrije. Problem nedostatka radiologa je posebno važan za sve onkološke pacijente i taj problem se, kako kaže direktor, pokušao riješiti angažmanom specijaliste radiologa. Međutim, nedovoljno.

Iz Doma zdravlja, i menadžment i uposlenici Jedini izlaz vide u finasijskoj konsolidaciji. Iz Kantona, koji je bio nadležan do 2016. godine kažu da u ovom dijelu procesa nemaju obaveza, iako je veći dio gubitaka nastao u tom periodu do 2016. Iz Doma zdravlja se nadaju što skorijem odgovoru osnivača na zaprimljene urgencije, sačinjavanju prijedloga Odluke o finansijskoj konsolidaciji. Ono čega se pribojavaju jeste da bi nadležno izvršno tijelo vlasti moglo donijeti odluku o odbijanju zahtjeva za pokretanjem postupka finansijskog konsolidovanja.

Dijelove razgovora poslušajte ispod, a emisiju u petak, 27.oktobra od 10i15 sati, ili u repriznom terminu istog dana u 21h.

Direktor Doma zdravlja Konjic o trenutnoj situaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi

radiokonjic.ba

27.10.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima