back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Udruživanjem lovačkih društava „Konjic“ i „Koznik“ u JLO „Konjic Koznik“, ispunjen jedan od glavnih uslova za dobijanje lovišta na korištenje

Lovačka društva JLO “Konjic” Konjic i LD “Koznik” Konjic potpisali su u mjesecu junu prošle godine ugovor o udruživanju u Jedinstvenu lovačku organizaciju “Konjic Koznik”, čime su ispoštovane sve pretpostavke za realizaciju dodjele lovišta na korištenje na području Konjica. Nakon izvršenih promjena u registru udruženja krenulo se sa objedinjavanjem članstva. Za Radio Konjic govorio je potpredsjednik JLO “Konjic Koznik” i član UO Saveza lovačkih organizacija BIH, Dženadin Podrum.

“Početkom januara dobili smo od Ministarstva pravosuđa rješenje o upisu promjena u registar, tako da lovačko društvo u Konjicu se sada zove JLO “Konjic Koznik”. Trenutno organizacija broji oko 800 članova. Članovi dolaze u kancelarije društva ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati kako bi potrebne administrativne poslove obavili i dobili lovačku iskaznicu. Pozivamo sve da do 31.03. izvrše svoje poslove do krajnjeg roka”- kazao je Podrum, dodajući da je zbog nedostatkta lovišta i lovočuvara ugrožena divljač na području Konjica.

“Uputili smo zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK. Pripremaju se svi dokumenti plana gospodaranje lovištem kako bi se javili na javni poziv koji bi uskoro trebao biti objavljen. Lovište se dodjeljuje pod zakup na 10 godina, nadam se da će JLO “Konjic Koznik” biti upravitelj i da će se upravljati onako kako zakon propisuje. Do sada nismo mogli imati lovočuvare, jer nismo imali lovišta, mi graničimo sa 6-7 opština lovišta u Federaciji, napadnuta je divljač sa svih strana. Dobijanjem lovišta zajedno sa profesionalnim lovočuvarima, kao i sa stručnom službom lovačkog društva, nadamo se da će ova negativna pojava biti svedena na minimum”- naveo je Podrum.

Dok lovci čekaju saglasnosti na upravljanje lovištem građani zbrajaju štete, Podrum dodaje da ih je bilo i protekle godine.

udruživanjem lovačkih društava „konjic“ i „koznik“ u jlo „konjic koznik“, ispunjen jedan od glavnih uslova za dobijanje lovišta na korištenje
Potpredsjednik JLO “Konjic Koznik” i član UO Saveza lovačkih organizacija BIH, Dženadin Podrum.

“Pojedini građani u ruralnim područjima suočavali su se sa velikim štetama na poljoprivrednim usjevima i na stoci. Imali smo velike pritiske, po zakonu je određeno i plaćanje odštete, ko upravlja lovištem plaća jedan dio, a drugi dio Ministarstvo. Veliki je broj prijava, velika je i pojava divljeg medvjeda koji napada pčelinjake. U ovom periodu su u toku sastanci kako bi se ovaj problem riješio”- istaknuo je Podrum.

Konjic je od davnina poznat po bogatom lovištu, te će dodjela istog biti korak ka razvoju lovstva u ovom gradu, ali i razvoju uzgoja i zaštite divljači i prirode.

“U narednom periodu kada dobijemo lovište, imat ćemo mnogo više posla. Nadam se da će svi koji budu uključeni u te aktivnosti, koji budu u organima vlasti, stručnim službama, da će sudjelovati kako bi i ovaj segmenat stavili kontrolu. Cilj je zaštiti divljač i da se vrši uzgoj, ovo što je do sada bilo sigurno je da ne vodi ničemu”- istaknuo je Podrum.

radiokonjic.ba

20.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima