Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

23 mlade osobe ostvarile pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama

Odlukom  gradonačelnika refundirani iznosi do 2000 KM

23 mlade osobe danas su zvanično ostvarile pravo na refundiranje odnosno povrat poreza na promet nekretninama.

U septembru je gradonačelnik Konjica raspisao Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama iz sredstava Budžeta Grada Konjica za 2022.godinu. U pozivu je, između ostalog, navedeno da pravo na dodjelu novčanih sredstava za refundiranje mogu ostvariti fizička lica od 18 do 40 godina života sa prebivalištem na području Grada Konjica, a koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom nekretnina (stan ili kuća) na području Grada Konjica . To je jedna u nizu mjera kojima se nastoji olakšati mladima u Gradu Konjicu poručio je gradonačelnik Osman Ćatić za Radio Konjic.

23 mlade osobe ostvarile pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama
Gradonačelnik Ćatić razgovarao sa mladima o podršci koju im gradska uprava može pružiti, te predstavio trenutne modele djelovanja prema ovoj populaciji

“Odlučili smo se da refundiramo troškove prometa nekretnina do dvije hiljade maraka. Danas smo imali sastanak sa tim mladim ljudima, te se u tom razgovoru i savjetovali s njima šta bi se to još trebalo uraditi kad su u pitanju mladi da bi živjeli u BiH, tako da ćemo ih podržavati  i ubuduće. Najvjerovatnije da ćemo u narednom period vršiti sufinansiranje po kvadratu, bez obzira da li je to novogradnja ili kupovina stare stambene jedinice, ali to ćemo još vidjeti  kako definisati, u toku su razgovori. Jednostavno, cilj nam je da što više pomognemo mladim ljudima u Konjicu ” poručio je gradonačelnik Ćatić.

23 mlade osobe ostvarile pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama
Šunj Meris jedan je od onih koji su ostvarili pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretnina

Šunj Meris ostvario je pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama. Kaže da ovakva odluka mnogo znači jer mu ostaju sredstva da uredi još neku prostoriju u stambenoj jedinici koju je kupio., te dodaje da je svaka marka potrebna kada se gradi kuća.

Pravo na refundiranje plaćenog poreza ostvario je i Padalović Adnan koji se zahvalio gradskoj upravi i gradonačelniku na ovakvoj odluci jer je to od velikog značaja za njega i njegovu porodicu, a za gradonačelnika je imao poruku da i dalje nastavi pomagati mlade kako ne bi odlazili iz Bosne i Hercegovine.

24-godišnji Cero Naid je poručio da su ovakvi poticaji veliki korak za omladinu, posebno za one koji tek planiraju osnovati porodicu, te se nada da će u budućnosti biti više omladine koji će rješavati stambeno pitanje i ostajati u Konjicu.

23 mlade osobe ostvarile pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama
Odlukom gradonačelnika 23 mlade osobe ostvarile pravo na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama

Gradonačelnik je danas upoznao prisutne i o ostalim aktivnostima koje provodi gradska uprava kako bi se olakšalo mladima. Jedna od njih je i subvencioniranje profitne marže za stambena finansiranja.

Naime, Bosna Bank International (BBI) i Grad Konjic potpisali su ugovor o subvencioniranju profitne marže čime Grad Konjic plaća kamatu a mlada osoba koja je kupila nekretninu samo glavnicu. Grad je tim ugovorom preuzeo i obavezu da plaća kamatu ukoliko dođe do njenog povećanja.

Osim toga, Grad Konjic dodjeljuje sredstva i porodiljama, i to šest mjeseci nakon rođenja prvog i drugog djeteta ukoliko je jedan od roditelja nezaposlen, dok se za treće i svako naredno dijete ostvaruje pravo na mjesečni iznos od 200 KM u trajanju od dvije godine, i to bez obzira na imovinski census odnosno da li su zaposleni ili ne. Gradonačelnik Ćatić je poručio kako je cilj da se taj period produži sa dvije na pet godina a da iznos bude 100 KM, čime bi se ukupno umjesto 4800 po tom osnovu za treće i svako naredno dijete isplatilo ukupno oko 6.000 KM.

16.12.2022.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima