back to top
2.5 C
Konjic
23 Aprila, 2024

Podignuta optužnica protiv Zeljkovića i još četiri osobe

Protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Zavoda za javno zdravstvo RS, i protiv još četiri osobe optužene za zloupotrebe u nabavci tokom pandemije korona virusa, javno tužilaštvo Republike RS podiglo je optužnicu. Pored Zeljkovića, optuženi su i direktori preduzeća “Prokontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković. Optužnicom je i Sani Crljić, bivši direktor banjalučkog preduzeća “Sineks laboratorija”.

Prema optužnici, Zeljković se tereti da je prekršio postupak javnih nabavki, odnosno primijenio pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o javnoj nabavci, a putem neposredne pogodbe, kada se prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao primijeniti, jer nabavkom zaštitnih maski, medicinskih odijela i termo kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po višestruko višim cijenama od nabavne, grubo je zloupotrebio položaj i ovlaštenja direktora Zavoda za javno zdravstvo RS, čime je pribavio materijalnu korist za sebe i ostalih osumnjičenih u ovom predmetu na teret budžeta Republike Srpske. U Javnom tužilaštvu RS ovaj slučaj je okarakterisan kao predmet visoke korupcije, jer je procijenjeni iznos prema budžetu RS 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Objava Optužen protiv Zeljkovića i još četiri osobe pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima