back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

AP “Neretva” Konjic: U subotu 10. decembra premijera predstave “Turneja”

Velika scena Amaterskog pozorišta „Neretva“ će u subotu 10. decembra u 19:30h u Kino dvorani Društvenog doma odigrati premijeru pozorišne predstave pod nazivom „Turneja“ autora Gorana Markovića. Dino Kerić, režiser ove predstave, je za radiokonjic.ba govorio o pripremama, glumačkoj postavi ali i tematici ove predstave.

“Cjelokupan process proba traje već nekih mjesec dana. Ja sam prethodno sa ekipom uradio nekih 5-6 dana radionica kako bih shvatio ko bi mogao igrati koju ulogu. Kroz tih šest dana sam napravio kvalitetan izbor koliko je bilo moguće i nakon prvih proba sam bio toliko oduševljenj njihovom voljom, trudom i zalaganjem, malo me podsjetilo na period studiranja. Radili smo probe do kasno navečer jer tokom dana svako ima svoje obaveze poput škole, posla ili fakulteta, a 10. decembra će biti nekih 38 dana rada na predstavi” – kazao je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

ap "neretva" konjic: u subotu 10. decembra premijera predstave "turneja"
Foto: Dino Kerić

Predstava je takva da se broj glumaca veoma jednostovano može mijenjati. Obzirom na to da smo u ovom nekom viroznom periodu konstantno imamo neke izmjene – kazao je Kerić, te dodao: “Imamo šest glavnih uloga, mimo tih šest uloga imamo dodatnih 12 ljudi, međutim kako se predstava sama od sebe gradi ima jedna velika mogućnost da se doda još ljudi, sve ovisi o sceni na kojoj nastupamo. Rekao bih da nas je minimum 18, a maksimum do 26”.

Iako je radnja predstave  smještena u ratni period, rat nije glavni motiv predstave već položaj umjetnika – navodi Kerić.

“Što se tiče tiče simbolike “Turneje” volio bih da nekako pokušam dočarati  putovanje glumaca kroz krvavi period 1992-1995. Koliko god da je radnja smještena u taj period, nije uopšte glavni motiv rat, kroz ovu predstavu je bitan položaj umjetnika. Simbolično to može biti položaj bilo kojeg običnog čovjeka gdje je doveden u situaciju, da bježi, plače, da moli i na kraju krajeva, da se bori za svoj život. AP “Neretva”  Konjic je institucija koja postoji već 75 godina i ima značajnu historiju. Bila bi šteta da se ta historija ne nastavlja i da se ne gradi kvalitetnija budućnost” – zaključio je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

radiokonjic.ba

08.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]