-1.5 C
Konjic
5 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

U konjičkom porodilištu rođena prva beba u 2023.godini

Već decenijama Radio Konjic ima čast poželjeti dobrodošlicu bebama...

Košarkašice Konjica ostvarile osmu uzastopnu pobjedu u prvenstvu

ŽKK Konjic je večeras na domaćem terenu pobijedio Čelik...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

FK Igman: Treća uzastopna pobjeda

FK Igman je danas u trećoj pripremnoj utakmici pobijedio...

KK Konjic odigrao prvu utakmicu u nastavku sezone

Košarkaški klub Konjic je večeras na domaćem terenu odigrao...

AP “Neretva” Konjic: U subotu 10. decembra premijera predstave “Turneja”

Velika scena Amaterskog pozorišta „Neretva“ će u subotu 10. decembra u 19:30h u Kino dvorani Društvenog doma odigrati premijeru pozorišne predstave pod nazivom „Turneja“ autora Gorana Markovića. Dino Kerić, režiser ove predstave, je za radiokonjic.ba govorio o pripremama, glumačkoj postavi ali i tematici ove predstave.

“Cjelokupan process proba traje već nekih mjesec dana. Ja sam prethodno sa ekipom uradio nekih 5-6 dana radionica kako bih shvatio ko bi mogao igrati koju ulogu. Kroz tih šest dana sam napravio kvalitetan izbor koliko je bilo moguće i nakon prvih proba sam bio toliko oduševljenj njihovom voljom, trudom i zalaganjem, malo me podsjetilo na period studiranja. Radili smo probe do kasno navečer jer tokom dana svako ima svoje obaveze poput škole, posla ili fakulteta, a 10. decembra će biti nekih 38 dana rada na predstavi” – kazao je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

AP "Neretva" Konjic: U subotu 10. decembra premijera predstave "Turneja"
Foto: Dino Kerić

Predstava je takva da se broj glumaca veoma jednostovano može mijenjati. Obzirom na to da smo u ovom nekom viroznom periodu konstantno imamo neke izmjene – kazao je Kerić, te dodao: “Imamo šest glavnih uloga, mimo tih šest uloga imamo dodatnih 12 ljudi, međutim kako se predstava sama od sebe gradi ima jedna velika mogućnost da se doda još ljudi, sve ovisi o sceni na kojoj nastupamo. Rekao bih da nas je minimum 18, a maksimum do 26”.

Iako je radnja predstave  smještena u ratni period, rat nije glavni motiv predstave već položaj umjetnika – navodi Kerić.

“Što se tiče tiče simbolike “Turneje” volio bih da nekako pokušam dočarati  putovanje glumaca kroz krvavi period 1992-1995. Koliko god da je radnja smještena u taj period, nije uopšte glavni motiv rat, kroz ovu predstavu je bitan položaj umjetnika. Simbolično to može biti položaj bilo kojeg običnog čovjeka gdje je doveden u situaciju, da bježi, plače, da moli i na kraju krajeva, da se bori za svoj život. AP “Neretva”  Konjic je institucija koja postoji već 75 godina i ima značajnu historiju. Bila bi šteta da se ta historija ne nastavlja i da se ne gradi kvalitetnija budućnost” – zaključio je Dino Kerić, režiser predstave “Turneja”.

PROČITAJ:   Sjednica Vlade HNK: 3.475.000,00 KM poljoprivrednim proizvođačima, 4.210.000,00 KM boračkoj populaciji, a utvrđene novčane naknade majkama-porodiljama

radiokonjic.ba

08.12.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima