back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Danas je Međunarodni dan oralnog zdravlja

Stomatolog Alem Halilović: “Oralno zdravlje preduslov je za očuvanje zdravlja cijelog organizma”

Međunarodni dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. marta na inicijativu Svjetske stomatološke federacije. Aktivnosti su usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti.

Obilježavanje Međunarodnog dana oralnog zdravlja prilika je upozoriti javnost na važnost očuvanja oralnog zdravlja što je preduslov očuvanja zdravlja cijelog organizma, kazao je doktor stomatologije u Domu zdravlja Konjic, Alem Halilović.

„Zdravlje i ljepota usta i zubi dio su cjelokupnog tjelesnog i duševnog zdravlja, a skladnost i ljepota zdravog osmijeha doprinose stjecanju samopouzdanja, što je jako važno kako u privatnom tako i u poslovnom životu svakog pojedinca. Nažalost, već duži niz godina podaci ukazuju na loše stanje oralnog zdravlja, pa i u našem Konjicu“- kazao je Halilović.

Različita oboljenja u organizmu povezana su lošim oralnim zdravljem, a kako sačuvati oralno zdravlje pojasnio je doktor stomatologije Halilović.

„Oralno zdravlje temelji se na dobroj oralnoj higijeni, na ispravnoj i uravnoteženoj ishrani, na redovnim kontrolnim pregledima i nužnim intervencijama. Znanstvenici ukazuju da razna oboljenja i upalni procesi u organizmu mogu biti povezani sa bakterijama koje se nalaze u ustima, tako da paradontitisi prije svega mogu biti povezani sa kardiovaskulatnim bolestima, moždanim udarima, dijabetesom, komplikacijama u trudnoći, a da ne govorimo o komplikacijama u usnim šupljinama“- istaknuo je Halilović, dodajući da je važno da djeca od najranije dobi posjećuju stomatologa, a odrasle osobe trebale bi najmanje dva puta godišnje.

„Edukacijom i važnosti higijene usne šupljine i zubi važno je početi još od najranijih dobi u porodici, zatim to nastaviti u vrtiću, u školi. Prva linija odbrane je prevencija, redovno pranje zuba i kontrolni pregledi. Karijes u zubima smatra se bolešću modernog društva. Djecu bi trebalo početi dovoditi stomatologu već od izbijanja prvih zubi, do 15. godine života potrebno je dolaziti svaka tri mjeseca, a odrasli minimalno dva puta godišnje, osim ako neko primjete neki problem kada se trebaju javiti odmah“- naveo je Haliović upozoravajući na važnost održavanja higijene usne šupljine.

„Djeca trebaju koristiti dječije paste, jako je bitno odabrati pravilno četkicu za zube, bitno je da je što mekša“– kazao je Halilović.

U 2023. godini oko 4.600 pacijenata iz Konjica posjetilo je stomatološku ordinaciju u Domu zdravlja Konjic.

„U Domu zdravlja radi dobro uigrani tim, koji sadrži osim polivalentnog stomatologa, specijalistu dječije preventivne stomatologije, imali smo i oralnog hirurga koji od nedavno nije više tu, imamo kolegicu koja je na specijalizaciji ortodoncije, pa se očekuje da će se pružati i ta vrsta usluge. Oko 4.600 pacijenata u 2023. primljeno je u  stomatološku ordinaciju u Domu zdravlja Konjic. Nažalost 1.500, oko 30%, javilo se zbog vađenja zuba“- kazao je Halilović.

Pacijenti mogu posjetiti stomatološku ordinaciju u Domu zdravlja Konjic svaki dan od 07:00 do 19:00 sati.

radiokonjic.ba

20.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima