back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

FHMZ: Narandžasto upozorenje od 16. do 19.januara zbog obilnih padavina

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje zbog najavljenih obilnih padavina na području Hercegovine, zapada, jugozapada i lokalno centralnih dijelova Bosne. Upozorenje je na snazi od danas, 16. januara, u podne do 19. januara u 12 sati.

Prognozirana akumulirana količina padavina na sjeveru i istoku Hercegovine je od 150 do 250 litara po metru kvadratnom, na jugu i zapadu Hercegovine 100 – 150 litara, na zapadu i jugozapadu Bosne je 80 – 120 litara, a u dijelovima centralne Bosne 70 – 120 litara po metru kvadratnom.

Zavod, u skladu sa smjernicama WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija), građanima preporučuje da budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

“Plavljenja imovine i saobraćajnih mreža su moguća. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora  navode da usljed obilnijih padavina koje se očekuju u sljedećih sedam dana na većini hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja, posebno na djelu poplavnog područja TMT (Tihaljina, Mlade, Trebižat), te srednje i donje Neretve s pritocima.

Upozorenje o povećanju vodostaja te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Posušje, Ljubuški, Široki Brijeg.

Sve informacije o aktuelnim vodostajima sa svih hidroloških stanica na vodnom području Jadranskog mora, dostupne su na web stranici Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar : www.jadran.ba.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju na vodnom području se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora savjetuju mjerodavnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se dodatan oprez.

fhmz: narandžasto upozorenje od 16. do 19.januara zbog obilnih padavina
FHMZ: Narandžasto upozorenje od 16. do 19.januara zbog obilnih padavina

FHMZ/Agencije za vodno područje Jadranskog mora

16.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]