4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

FHMZ: Zbog intezivnijih padavina za sutra izdato narandžasto upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje zbog intenzivnijih padavine ponegdje praćenih grmljavinom, povremeno jak do olujan južni i jugoistočni vjetar. Upozorenje vrijedi za sjever, sjeveroistok i krajnji jugozapad Hercegovine, dijelovi zapadne, jugozapadne Bosne i veći dio Krajine. Upozorenje se izdaje za nedjelju, 14.maj 2023.

Očekivana količina padavine između 30 i 60, lokalno oko/iznad 90 l/m2. Udari vjetra, uglavnom, između 40 i 60, lokalno do 80 km/h.

Također, informišu da se stanovnici pomenutih odručja poduzmu mjere opreza i prate prognozu vremena. “Očekuju se ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navode iz FHMZ.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora dali su obajest o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja za period od 14. do 18.maja:

“Uslijed obilnijih padalina koje se očekuju u navedenom periodu, na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja posebno na djelu poplavnog područja rijeke TMT srednje i donje Neretve sa pritocima, te sliva Cetine”.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju na vodnom području se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora savjetuju mjerodavnim institucijama da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana odbrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se dodatan oprez.

fhmz: zbog intezivnijih padavina za sutra izdato narandžasto upozorenje
FHMZ: Zbog intezivnijih padavina za sutra izdato narandžasto upozorenje

radiokonjic.ba

13.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima