18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Maida Biber je učenica generacije Srednje škole Konjic u školskoj 2022./2023.godini

Titula učenice generacije Gimnazije pripala je Lamiji Dženetić, dok...

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Grad Konjic: Održana promocija IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021.-2027.

Oglasi

Programom je obuhvaćeno 56 općina u BiH i 14 u Crnoj Gori, a ukupna IPA sredstva za Program prekogranične saradnje BiH i Crne Gore 2021.-2027. iznose 8.400.000 eura

Danas je u Graden City-u upriličena promocija IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021.-2027., u organizaciji Direkcije za evropske integracije BiH i Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, u ulozi prekograničnih struktura za implementaciju IPA Programa prekogranične saradnje. Domaćin je bio Grad Konjic, a prisutni gosti su bili predstavnici općina: Jablanica, Novo Sarajevo, Istično Sarajevo, Vareš, Trnovo, Visoko, Olovo i Pale.

Cilj organizovanja današnjeg događaja bio je širenje informacija o mogućnostima koje pruža Program, značaju Programa za lokalnu zajednicu, predstavljanje dosadašnjih ostvarenih rezultata ali i planovi za budući period, kazala je Alma Kurtalić Zahiragić stručna savjetnica za Program prekogranične saradnje BiH-Crna Gora u Direkciji za evropske integracije BiH.

“Mi smo danas predstavili mogućnosti finansiranja projekata u okviru Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021.-2027. Bit će moguće dostaviti prijedloge projekata iz oblasti turizma i zaštite okoliša, uključujući jačanje otpornosti na prirodne katastrofe, ali i katastrofe koje su izazvane ljudskih djelovanjem. Evropska komisija je prošle godine usvojila Program, te ubrzo očekujemo potpisanje finansijkog sporazuma i početak njegove implementacije, što znači da uskoro očekujemo i objavu prvoj poziva za dostavljanje prijedloga projekata. Upravo smo ovom promocijom htjeli da to razglasimo svim potencijalnim aplikantima” za radiokonjic.ba naglasila je Kurtalić Zahiragić.

Grad Konjic: Održana promocija IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021.-2027.

U okviru IPA Programa za prekograničnu saradnju BiH-Crna Gora, do 2027. godine se očekuje  realizacija tri Javna poziva. Prvi će biti otvoren u mjesecu junu tekuće godine a fokus istog će biti na turizmu. Ostala dva, će biti usmjerena na zaštitu okoliša.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić iskazao je zadovoljstvo zbog dosadašnje obostrane saradnje sa Direkcijom za evropske integracije kroz projekte u IPA Programu II, kao što je projekat kreativnih inustrija u okviru kojeg je u Konjicu nedavno otvoren Centar kreativnih indrustrija.

“Danas smo imali priliku čuti na koji način će biti realizovani Javni pozivi IPA III Programa, i drago nam je da obrađuju one teme i oblasti koji su nama interesantni a to su turizam, privreda, zaštita okoliša te kulturno historijsko naslijeđe. Mi već imamo spremne projekte u tom dijelu, i kada se raspiše Javni pozivi, aplicirati ćemo. Naravno, bit ćemo prisutni na edukacijama koje su najavljene za 12.juni u BiH, i 14.juni u  Crnoj Gori” istaknuo je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Grad Konjic: Održana promocija IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021.-2027.
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

Na današnjem događaju, Općina Jablanica odnosnio načelnik Jablanice Damir Šabanović, predstavio je dosadašnja iskustva koja su imali tokom IPA I i IPA II Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora, a za radiokonic.ba je kazao: “Općina Jablanica je na početku bila korisnik sredstava IPA Programa, a sada smo postali partneri. Općina Jablanica je nosilac  projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granice”, i to je projekat vrijedan 455 hiljana eura, a koji je ralizovan u okviru IPA II Programa. Konjic i mi Jablanica, otvorili smo resursni centar i saradnja ove dvije  komšijske zajednice će se i dalje nastaviti”.

Prisutni predstavnici općina, potencijalni korisnici Programa, imali su priliku pitati o svim nejasnoćama IPA Programa prekogranične saradnje BiH-Crna Gora.

Ukupna IPA sredstva za Program prekogranične saranje BiH i Crne Gore 2021.-2027. iznose 8.400.000 eura.

radiokonjic.ba

19.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima