13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Građane BiH očekuje poskupljenje mesa

Dok slabi domaća proizvodnja, monopol na tržištu ostvaruju uvozni proizvodi, a o glavni razlozima slabe domaće prizvodnje kao i potencijalnim rješenjima za radiokonjic.ba govorio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Sad se dešavaju stvari na koje upozoravamo godinama. Uništava se domaća proizvodnja, tj. domaća poljoprivredna proizvodnja.  Imate podatak da smo 2016. godine imali 23 000 bikova, dok ove godine imamo oko 3000. Dolazimo u situaciju da nam tržištem preovladava uvozna roba, a kada se preuzme tržište diktira se cijena kako kome odgovara” – kazao je Bićo.

građane bih očekuje poskupljenje mesa
Foto: Nedžad Bićo

Bićo je istaknuo i  glavne  razloge slabe domaće proizvodnje: “Nedovoljna podrška države, relativno mali i neredovni poticaji. Sve ono što bi trebalo da se prepiše od Evrope ili od zemalja okruženja,  kod nas se ne dešava. Udar na građane će biti veliki, od poskupljenja mesa ali i ostalih sirovina”.

Naš sagovornik je naveo i konkretne korake koji bi se mogli poduzeti kako bi se spriječila ova kriza.

“Postoje stvari sa kojima se ovo riješi vrlo brzo. Puno veća ulaganja, zaštita domaće proizvodnje uvođenjem carina na uvoznu robu, ako ne stalno onda sezonski, uvođenjem plavog dizela. Imamo sve resurse da možemo makar 70 – 80% zadovoljit potreba ove države, tako da ne ovisimo o tuđem”.

“Domaći proizvođači teško opstaju na tržišu jer je proizvodnja skupa, a potrošačka korpa će vjerovatno biti još skuplja” – naveo je Bićo.

radiokonjic.ba

Foto: Freepik

29.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima