15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

Ponedjeljak, 31.oktobar u 12 sati u kino sali Narodnog univerziteta

Komemoracija za prof.dr. Seada Buturovića biće održana u ponedjeljak, 31. oktobra 2022. u 12 sati, u kino sali Narodnog univerziteta Konjic.

Prof.Dr. Sead Buturović preminuo je 29.oktobra. Tokom života i rada u zdravstvu dao je izuzetan doprinos kako za Konjic tako i za Bosnu i Hercegovinu, ali i brojne evropske zemlje. Dženaza će se klanjati istog dana, u ponedjeljak, 31.10.2022. godine u 14:40h kod Repovačke džamije u Konjicu, a ukop je na mezarju Musala.

Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

Podsjećamo,

Prof.dr. Sead Buturović specijalista opšte hirurgije, rođen je 29. avgusta 1952.godine u Konjicu.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u gradu rođenja 1971.godine kao učenik generacije. Medicinski fakultet u Beogradu upisao je 1971.godine, a diplomirao je 1976. godine, sa prosječnom ocjenom 9,62 kao treći student generacije.

Nakon obavljenog pripravničkog staža, te položenog stručnog ispita 1977. godine, počinje samostalni rad kao ljekar opšte prakse u Domu zdravlja Konjic.

Specijalizaciju iz opšte hirurgije započinje 1980. godine u Medicinskom centru Travnik, a specijalistički ispit polaže 1984. godine na Hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu sa odličnim uspjehom. 

Kao opšti hirurg započeo je ambulantni rad u Domu zdravlja Konjic, a operativne dane upražnjavao je dva puta sedmično u bivšoj Vojnoj, a sada Opštoj bolnici u  Sarajevu. To je bio jedinstven, vrlo uspješan model saradnje zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu, 1992.godine, zatiče ga na mjestu opšteg hirurga u Domu zdravlja u Konjicu. U aprilu mjesecu iste godine, iz postojećeg Doma zdravlja, u teškim, skoro nemogućim uslovima, osnovao je Ratnu bolnicu u Konjicu, prvu na prostoru Hercegovine, u kojoj biva imenovan njenim prvim načelnikom. Ta ustanova je bila garant sigurnosti opstanka i liječenja povrijeđenih i oboljelih sa jednog dosta širokog prostora, od Hrasnice, Bjelašnice, Goražda, preko Konjica, Jablanice, Prozora, sve do Mostara.

Konjička Ratna bolnica bila je okosnica stvaranja poslijeratne Opšte bolnice Konjic u kojoj je postavljen za prvog direktora. Opšta bolnica u Konjicu, kao jedinstven model funkcionisanja integralnog sistema zdravstvene zaštite primarnog i sekundarnog nivoa, bila je po rezultatima svoga rada prepoznatljiva i van granice naše države.

Za postignute rezultate u tom teškom periodu dobija titulu primarijusa.

Upisuje postdiplomski studij iz angiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine, a u avgustu 2003. godine magistrira o temi pod nazivom „Ratno okruženje naselja i formiranje ratne hirurške bolnice“ pod mentorstvom prof. dr. sci. Osmana Durića.

Autor je preko 20 radova objavljenih na stručnim kongresima i simpozijima, kako u zemlji, tako i van granica naše zemlje (svjetski kongresi u Barseloni, Sidneju, Ljubljani, Zagrebu).

U sklopu svoje edukacije boravio je u više domaćih i stranih medicinskih institucija i klinika („Katarina Hospital“ u Štutgartu, Klinički centar u Ljubljani u više navrata).

Bio je uposlenik Opšte bolnice u Konjicu do oktobra 2005. godine, nakon čega prelazi u RMC Mostar.

Doktorsku disertaciju uradio je u Sarajevu, na Klinici za ortopediju, uz korištenje i dokumentacije Opšte bolnice Konjic.

Posljednjih godina je radio u Opštoj bolnici Konjic kao hirurg, a bio je i vanredni profesor na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri „Hirurgija sa njegom i Hirurgija sa njegom II“.

Autor je knjige „Ratna bolnica“ Organizacija zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima – Konjički model- objavljene 2016. godine, kao i knjige „Ratna hirurgija“, čiji je izdavač Univerzitet u Zenici, 2015. godine.

Sead Buturović je bio i istaknuti sportski radnik.

Komemoracija za Prof. Dr. Seada Buturovića

radiokonjic.ba

29.10.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima