back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: Danas se održava specijalizirana edukacija u oblasti hraniteljstva za profesionalce zasnovana na potrebama izbjeglica i migranata u FBiH

Današnja edukacija okupila je predstavnike svih centara za socijalni rad sa područja HNK, a domaćin je JU Centar za socijalni rad Konjic

Udruženje za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu u FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, započelo je implementaciju projekta “Jačanje sistema hraniteljstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja uključujući djecu bez pratnje i tražioce azila” uz podršku UNICEF-a BiH. Cilj projekta je jačanje kapaciteta profesionalaca i hranitelja da pruže podršku i odgovore potrebama djece bez pratnje i tražioca azila a kroz provedbu programa specijalizirane edukacije. Projekat se implementira na području pet kantona USK, TK, SBK, KS i HNK. S tim u vezi, danas je u Konjicu održana specijalizirana edukacija u oblasti hraniteljstva za profesionalce zasnovana na potrebama izbjeglica i migranata u FBiH, koja je okupila predstavnike centara za socijalni rad sa područja HNK, a domaćin je bila JU Centar za socijalni rad Konjic. Govoreći o edukaciji, direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo je između ostaloga kazala:

“Cilj projekta i edukacije je jačanje sistema hraniteljstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja uključujući djecu bez pratnje i tražioca azila. Na edukaciji smo se osvrnuli na potrebe i izazove koje imaju centri za socijalni rad u HNK kada je u pitanju smještaj u hraniteljske porodice s akcentom na naredni period vezano  za djecu migrate i djecu izbjeglice, na što profesionalci iz centara za socijani rad moraju biti spremni. Pored profesionalaca, ovakvu obuku za područje HNK u sljedećoj sedmici proći će i određeni broj hranitelja ukoliko dođe do smještaja djece migranata ili izbjeglica, kako bi na taj način bili osvješteni o potrebama koje ta populacija ima” kazala je za radiokonjic.ba Đapo.

konjic: danas se održava specijalizirana edukacija u oblasti hraniteljstva za profesionalce zasnovana na potrebama izbjeglica i migranata u fbih
Specijalizirana edukacija u oblasti hraniteljstva za profesionalce zasnovana na potrebama izbjeglica i migranata u FBiH

Janja Milenković inspektorica socijalne i dječije zaštite u HNK danas je imala ulogu edukatora i stučnjaka koji je radio na izradi priručnika za edukaciju koja se provodi u pomenutih pet kantona. Kako je istaknula edukacije se provode s ciljem kako bi se ukazalo na izazove sa kojima se centri za socijalni rad susreću a kada su u pitanju migranti i izbjeglice koje dolaze u BiH.

“Današnjom edukacijom želimo da stručnjacima iz centara za socijalni rad pružimo podršku u procesu hraniteljstva na području HNK. To nisu samo kompetencije koje će danas steći kada su u pitanju migranti i izbjeglice, već i u svom svakodnevnom radu sa djecom kojoj je potrebna zaštita, koje ne želimo smještavati u institucije nego želimo da budu smješteni u hraniteljske porodice. Cilj nam je da radimo i na razvoju kompetencija bioloških porodica u smislu pružanja stručne podrške biološkoj porodici do određene razine. U onom trenutku kada shvatimo da biološka porodica nije zainteresovana ili nema kompetencije da zaštiti dijete, uloga Centra za socijalni rad je da poduzme sve aktivnosti u zaštiti interesa maloljetnog dijeteta. Predstavnici svih centara za socijalni rad sa područja HNK učestvuju na današnjoj edukaciji zajedno sa predstavnicima Dječijeg doma Mostar koji su tu da nam pokažu kako oni vide svoju ulogu u transformaciji i pružanju usluga u lokalnoj zajednici biološkim porodicima u smislu podrške porodici u osnaživanju” poručila je insektorica socijalne i dječije zaštite u HNK Janja Milenković.

konjic: danas se održava specijalizirana edukacija u oblasti hraniteljstva za profesionalce zasnovana na potrebama izbjeglica i migranata u fbih
Nadira Đapo direktorica JU Centar za socijalni rad Konjic i Janja Milenković inspektorica socijalne i dječije zaštite u HNK

Najveći broj migranata i izbjeglica se bilježi na području našeg kantona u Općini Čitluk, a postojanje istih zabilježeno je i u našem gradu. Njima je potrebna pomoć, gdje se najčešće prvo obraćaju Centru za socijalni rad, međutim u slučajevima starijih odnosno punoljetnih osoba, Centar nije nadležan za iste, naglasila je za radiokonjic.ba direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo.

Na kraju današnje edukacije održat će se praktična vježba “Pružanje stručne podrške kroz međusektorsku saradnju i planiranje promjene”.

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

27.09.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima