back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: Dvodnevna konferencija za novinare “Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj-Kako dalje?”

Danas i sutra u Konjicu se održava konferencija za novinare i urednike “Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj-Kako dalje?” u organizaciji Vijeća za štampu i online medije u BiH, a  koja se realizira u okviru istoimenog projekta koji podržava Vlada Švicarske. Konferencija je okupila novinare i urednike iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija. Prvog dana konferencije održane su panel diskusije, a predstavljena je i analiza o utjecaju izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini. Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH, kazala je da dvodnevna konferencija ima za cilj detektirati sve reperkusije izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske za novinare i građane cijele BiH, odnosno pomoći medijskoj zajednici u našoj zemlji da se izbori sa posljedicama koje će ove izmjene neizbježno izazvati.

konjic: dvodnevna konferencija za novinare "kleveta je kriminalizirana u republici srpskoj-kako dalje?"
Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH

“Poznato je da je kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj stupila na snagu. Ono zbog čega smo se mi okupili danas ovdje jeste da razgovaramo kakve to reperkusije može imati i na FBiH, a ne samo na Republiku Srpsku. Uradili smo jednu pravnu analizu, odnosno to je uradila advokatica Jovana Kisin Zagajac, u kojoj smo se dotakli reperkusija zakona za medije, novinare i građane u Republici Srpskoj, ali isto tako i Federaciji Bosne i Hercegovine. Vijeće za štampu i online medije u BiH je zaprimilo brojne upita novinara i urednika iz BiH, da li neko ko radi, recimo u Konjicu, ukoliko objavi nešto što se tiče nekog zvaničnika u Republici Srpskoj, može biti tužen? Danas i sutra ćemo pokušati objasniti kakva je situacija kada su te stvari u pitanju i donijeti zaključke kako dalje, kako i sam naziv konferencije kaže, odnosno kako dalje u ovim uvjetima”-izjavila je Burek.

Za sada nema pravnih tumačenja i preporuka kako će se izmjene krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj, primjenjivati na medije, novinare i njihov rad u FBiH, te je i dvodnevna konferencija u Konjicu, kako je kazala naša sagovornica, prilika da se novinari bolje upoznaju sa detaljima zakona, te kako postupati i na koje stvari treba obratiti pažnju.

konjic: dvodnevna konferencija za novinare "kleveta je kriminalizirana u republici srpskoj-kako dalje?"
Konjic: Dvodnevna konferencija za novinare "Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj-Kako dalje?"

Jovana Kisin-Zagajac, advokatica i panelistica na konferenciji, koja je uradila analizu o utjecaju kriminalizacije klevete na slobodu izražavnja u BiH, kazala je da se građani trebaju informisati koje su granice slobode izražavanja, a gdje nastupa zabranjena vrsta ponašanja.

konjic: dvodnevna konferencija za novinare "kleveta je kriminalizirana u republici srpskoj-kako dalje?"
Jovana Kisin-Zagajac, advokatica

“Svi građani, a posebno medijski radnici i građanski aktivisti, i drugi koji se osjećaju pogođenim ovim zakonom, trebaju se informisati koje su granice slobode izrašavanja, a gdje nastupa zabranjena vrsta ponašanja. Potrebno je da se upoznaju sa krivičnim djelima koja su donesena i propisana, što će im, donekle, olakšati i napraviti smjernice u njihovom svakodnevnom radu, a istovremeno, potrebno je da se detaljno upoznaju sa izgledom, fazama krivičnog postupka, njihovim pravima kao građana, odnosno osumnjičenog, a kasnije optuženog lica u sklopu krivičnog postupka. Također, trebaju znati i zakonske posljedice koje pokretanje krivičnog postupka, nakon podizanja optužnice, nastupaju, pogotovo kada je u pitanju njihova djelatnost, misleći na medijske radnike”-navela je Kisin-Zagajac.

Podršku konferenciji pružila je ambasada Švicarske u BiH. Abasador Daniel Hunn, obratio se učesnicima, kazavši da oni podržavaju slobodu medija u BiH, jer su mediji jedan od najvažnijih principa i temelja funkcionanog i demokratskog društva.

konjic: dvodnevna konferencija za novinare "kleveta je kriminalizirana u republici srpskoj-kako dalje?"
Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH

“Mi smatramo da su mediji veoma važan stup demokratije svakog društva. Oni su jedan od četiri glavna stupa, pored zakonodavne i izvršne vlasti, te pravosuđa, i zato nam je važno da pričamo danas o ovoj temi”-izjavio je ambasador Hunn.

Planirano je da se na kraju konferencije donesu zaključi o hitnim koracima koje treba poduzeti u narednom periodu, kao i preporuke za novinare i urednike kako održati nivo profesionalnog izvještavanja kroz primjenu etičkih standarda propisanih Kodeksom za štampane i online medije BiH, te kome se mogu obratiti i kako postupiti u slučaju da se protiv njih pokrene krivični postupak.

radiokonjic.ba

19.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima