back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Ministarstvo obrazovanja HNK odbacuje navode sindikata i nastavlja predano raditi za dobrobit svih radnika u obrazovanju

U saopštenju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK navodi se da su na protestima koje su jučer, 20.2.2024. godine, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNK, izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i direktore škola. Saopštenje emitujemo u cjelosti.

Ovim putem obavještavamo sve zaposlenike u odgojno-obrazovnom sistemu HNK, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i direktore škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da ubijede svoje članstvo o neophodnosti ovakvih protesta. Želimo da obavijestimo javnost, a ponajprije prosvjetne radnike da na adresu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan zvanični poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore sa pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva, navodi se u saopštenju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Nažalost, činjenica je da se u obrazovnom sistemu u HNK primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne i to je jedan od problema sa kojim se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK suočava u ovom momentu, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i saradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sistem u našem kantonu, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u obrazovanju, nego i na polju nauke, kulture i sporta”, navodi se u saopštenju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

radiokonjic.ba/ MONKS HNK

21.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima