back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

MUP HNK-a oštro o medijskim istupima o nemilim događanjima u Mostaru i Stocu

Povodom nemilih događaja koji su se proteklih dana dogodili na području Mostara i Stoca, kao i  pratećih medijskih istupa pojedinih organiziranih grupa, među njima nažalost i nositelja visokih političkih i javnih funkcija, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona oštro odbacuje sve dezinformacije, insinuacije i nesuvisle optužbe, naročito opovrgavajući današnje navode s neprovjereno objavljenim pogrešnim imenima učesnika događaja nad kojima intenzivno provode istražne radnje.

mup hnk-a oštro o medijskim istupima o nemilim događanjima u mostaru i stocu
Marijo Marić, ministar MUP-a HNK

Neodgovorno istupanje u javnost, politizovanje ponukano prikupljanjem jeftinih političkih poena, kao i medijsko izvještavanje koje krši osnovne novinarske etičke kodekse, pa i Zakon, opasno komplikuju ionako visoke tenzije i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić poziva sve učesnike takva javnog komuniciranja na odgovorno ponašanje unutar zakonskih odrednica.

Ministar Marić ujedno poručuje da Uprava policije MUP-a HNK-a, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Mostar intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti događaja i utvrđivanju identiteta izvršitelja i u Mostaru i Stocu, u istrazi koja je već dala konkretne operativne rezultate. Međutim, za razliku od spomenutih pojedinaca, MUP je Zakonom spriječen da iznosi podatke unutar tekuće istrage, do momenta kada će moći da istupi sa svim relevantnim činjenicama.

– Po završenoj kriminalističkoj obradi, javnost ćemo upoznati sa svim potrebnim detaljima u oba slučaja, a ovim putem pozivam i medije i pojedince koji se osjećaju pozvanima da komentarišu predmetne događaje da se suzdrže od ostrašćenosti i ”dolijevanja ulja na vatru” jer ti postupci neminovno vode dezavuisanju javnosti što potencijalno može da poluči dodatne negativne efekte i proširi razmjere ionako neželjene situacije – izjavio je ministar, dodajući da su unutrašnji poslovi resor kojem je u zadatak stavljena sigurnost Kantona i da iznošenje nepotpunih, netačnih i izmijenjenih informacija povlači za sobom i zakonsku odgovornost, ali i da može da poremeti tok istrage koju policija provodi u skladu sa profesionalnim standardima.

radiokonjic.ba/vladahnk

09.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima