10.4 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Nejra Ćibo: “Obrazovanje je put, a ne cilj”

Da u znanje vrijedi ulagati i da se svaki rezultat tog ulaganja vidi, dokazuje Konjičanka Nejra Ćibo. Nakon stečenog zvanja magistra sanitarnog inžinjerstva, odlučila se na korak više na putu svog obrazovanja. Upisala je doktorski studij i trenutno je pri završetku treće odnosno posljednje godine. Na samom početku upisa na treći ciklus studija, ukazala joj se prilika da obavi pripravnički staž u Domu zdravlja Konjic gdje je stekla dosta iskustva, koje je ipak odlučila unaprijediti angažovanjem na volonterskom radu u istom Domu zdravlja, nakon završetka stažiranja.

Tema njene doktorske disertacije je “ Navike u ponašanju adolescenata kao prediktor nastanka oboljenja”. Tokom doktorskog studija je objavila dva autorska rada, a ima obavezu da napiše još jedan prije nego stekne titulu dr. zdravstvenih nauka. Naglasila je da je u današnje vrijeme izazov biti doktorant, jer to zahtijeva zalaganje sebe i odricanje mnogih dotadašnjih navika, ali da ipak u obrazovanje vrijedi ulagati.

“Na putu obrazovanja bude uspona i padova i ja volim reći da je doktorski studij skup sport, prvenstveno jer to ne podrazumjeva samo troškove jedne akademske godine, već i dodatne troškove objave radova, prevoda i statističkih obrada podataka. Osim finansijskih sredstava, doktorski studij zahtijeva kako veliki trud, zalaganje, tako s druge strane odricanje dosta privatnih i društvenih aktivnosti. Međutim vodim se time da će se sve stečeno znanje ali i iskustvo kad tad cijeniti i vrijediti” kazala je ta radiokonjic.ba Nejra Ćibo.

nejra ćibo: "obrazovanje je put, a ne cilj"
Nejra Ćibo

Na nedavno objavljenom Javnom pozivu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK a koji se odnosio na pravo sufinansiranja troškova trećeg ciklusa obrazovanja, Nejra je aplicirala te postala korisnica ovih sredstava. Za Radio Konjic je kazala da je i prošle godine aplicirala na Javni poziv koji se odnosio na materijalne i putne troškove, te isti prošla. Iskazavši zahvalnost prema Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK koji na ovakav način podržavaju mlade ljude u procesu njihovog obrazovanja, dodala je: “ Vjerujem da i svim ostalim doktorantima kao i meni koji smo postali korisnici ovih sredstava Ministarstva, ova podrška znači mnogo. Finansijska sredstva koja sam dobila iskorisititi ću onako kako sam i navela u svojoj prijavi, odnosno na finansiranje moje posljednje godine doktorskog studija. Za mene ova pomoć i podrška osim sto znači materijano, daje mi moral da ipak se vrijedi boriti za nešto što želimo biti, jer na ovaj način uviđamo da su uz na si  institucije koje su nastrojene procesu obrazovanja”

U nadi je da će do kraja tekuće godine završiti i posljednju godinu doktorskog studija, da će se objaviti njen doktorski rad te da će u skorijoj budućnosti naći posao svoje struke.

Obrazovanje je težak put, zaključila je te uputila poruku svim mladim ljudima da i kada naiđu na poteškoće i prepreke u svom  obrazovanja, ne odustaju i da se bore za cilj koji žele postići.

radiokonjic.ba

03.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima