Drugi upravo čitaju

Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan – Hrvačić

Komemoracija, u organizaciji Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice Konjic, održana je u sali Gradskog vijeća Konjic

Današnjoj komemoraciji povodom smrti prim.dr. Jasminke Brkan – Hrvačić su prisustvovali članovi porodice, radne kolege, predstavnici gradske i viših nivoa vlasti, prijatelji i građani Konjica.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

Prim.dr.Jasminka Brkan-Hrvačić je preminula u utorak, 18.aprila u 67. godini života.                                                                                                         

Direktor Doma zdravlja Konjic, dr. Džemal Hajduk je u svome obraćanju rekao da je prim.dr. Jasminka Brkan – Hrvačić kao ljekar, pedijatar i direktorica ove ustanove bila na usluzi svima, posebno našoj djeci, te da je tokom života i rada dala nemjerljiv doprinos u zdravstvu.

“Rođena je 14.03.1956. godine u Konjicu gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Studij medicine završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dana 31.10.1980. godine. Od 04.03.1981.godine do 07.01.1986. radila je u RO Domu zdavlja Konjic. Zapošljava se u Općoj bolnici Travnik koja je odobrila specijalističko usavršavanje iz pedijatrije. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila je 26.02.1991.

1992. godine napustila je Donji Vakuf na početku ratnih dešavanja i sa porodicom vraća se u rodni Konjic. Od 22.06.1992. godine stavlja se na raspolaganje i daje nesebičan doprinos u Ratnoj bolnici Konjic. Od 2009. godine do početka osnivanja doma zdravlja bila je pomoćnika direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu J.U. Opšte bolnice Konjic. Aktivno je učestovovala od 2011 godine do februara 2016 u osnivanju J.U. Doma zdravlja Konjic. Do februara 2023.godine bila je Direktor J.U. Doma zdravlja Konjic ali je prije svega bila ljekar, pedijatar kojem je pacijent bio na prvom mjestu.

Bila je vijećnik Općinskog vijeća Konjic u dva mandata. J.U. Dom zdravlja Konjic i sam Konjic je izgubio izvrsnog ljekara i još boljeg čovjeka. Srčanost, nesebičnost, dobronamjernost su epiteti koji su krasili našu doktoricu. Ostavila je neizbrisiv trag kod svih onih koji su znali prepoznati dobrotu. Privilegija je bila poznavati je, privilegija da baš ona nas liječi” – rekao je direktor Hajduk, izražavajući saučešće porodici, te zahvalio za sve ono što je doktorica Jasminka Brkan-Hrvačić pružila ovoj ustanovi i pacijentima.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

U ime Opće bolnice Konjic se obratio direktor dr. Dženan Lepara,  

“Doktorica Jasminka Brkan –Hrvačić je bila nosilac našeg plemenitog posla i naše plemenite obaveze, pogotovo u njenoj branši. Radila je sa našom djecom i prisustvovala porodima većine naše djece. Šta reći o ženi koja je dvadeset četiri sata radila radila svoj posao srcem, dušom i životom.

Mi, mlađi ljekari, uvijek se priklanjamo nekome ko će nam prenijeti što više znanja, ko će nam pokazati razne vještine, nesebično i nikad škrto sve to uraditi, jer nam takvi trebaju da naučimo nešto. Vjerujte da smo svi u njoj to našli i dosta naših kolega ovdje, tako da je ovo jedn veliki gubitak svima nama i tek ćemo ga osjetiti u nedostatku naše drage doktorice” – rekao je dr. Lepara.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

Prim. dr. Sulejman Mulić je u svome emotivnom govoru istaknuo da je prim.dr. Jasminka Brkan-Hrvačić bila neumoran radnik i izuzetan dijagnostičar, te veliki borac za zdravlje djece.

“Uvijek je bila spremna za saradnju, konsultaciju, sve za korist i dobrobit mladih pacijenata. Svjedočio sam tome sarađujući s njom skoro cijeli radni vijek.

Posljednji put došla je na odjel i pomogla mi u rješavanju jednog složenog slučaja, vraćajući se sa svog pregleda na kojem joj je dijagnostikovana bolest koju nam je isti dan prešutila. Takva je bila cijeli svoj život. Nije znala za radno vrijeme. Bila je važan dio uspješnog tima konjičke pedijatrije.

Kolektiv je volio tu njenu jednostavnost, iskrenost i blagost. Završila je edukaciju iz porodične medicine 2005.godine u Mostaru. Postala je prvi konjički dospecijalista sa završenom specijalizacijom iz porodične medicine.

Tokom 2012.godine, u Federalnom ministarstvu zdravstva u Sarajevu, uspješno je završila edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta. Kroz svoju dugu, uspješnu ljekarsku karijeru, sudjelovala je na nizu kongresa, stručnih sastanaka i konferencija iz oblasti pedijatrije i organizacije zdravstva. Autor je i koautor više stručnih radova koje je izlagala u zemlji i inostranstvu. Bila je šef dječijeg dispanzera i u periodu od 2009. – 2014., pomoćnik direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu Opće bolnice Konjic.

Postala je prvi direktor novoformiranog Doma zdravlja Konjic 2016.godine. U tim teškim trenucima za konjičko zdravstvo, dužnost direktora obavljala je do februara ove godine kada je i odstupila zbog bolesti.

Napustila nas je velika žena, dobar čovjek, humanista, liječnica, specijalista, pedijatar. Otišla je kako je i živjela, tiho i mirno. Bila je velikan našeg doba. Iza nje će ostati sjećanje na njen nesebični trud i rad, ogromno znanje i ljubav koju je širila” – rekao je prim.dr. Sulejman Mulić.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

Na komemoraciji se obratila i sestra preminule doktorice Senada Brkan.                      “U ljudima je vidjela samo dobro, a sve ono loše je uvijek ignorisala“ – kazala je Senada Brkan, zahvalivši se u ime porodice svim prisutnima, organizatorima, prijateljma, kolegama i građanima koji su se mjesecima intersovali za njeno zdravlje.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

Dženaza za prim. dr. Jasminku Brkan – Hrvačić obaviće se danas, 20.04.2023.godine na haremu Musala u 16:50h, nakon ikindije namaza.

održana komemoracija za prim.dr. jasminku brkan - hrvačić
Održana komemoracija za prim.dr. Jasminku Brkan - Hrvačić

radiokonjic.ba

20.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima