7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Salem Memić: Uloga ramazanskog imama me ispunjava

U toku ramazana dvadeset mladih ramazanskih imama raspoređeno je po džematima u našem gradu. Jedan od njih je Konjičanin Salem Memić, učenik četvrtog razreda Krađoz-begove medrese i već drugu godinu djeluje kao softa u toku ramazana u džematu Grabovci.

Prošle godine se dobrovoljno prijavio da bude softa u pomenutom džematu u odabranom mjesecu ramazanu. Posebnost ovog mjeseca vidi prije svega u tome što je u ramazanu počela objava Kur’ana, ali i u postu kojeg on tumači sa više aspekata.

“Ramazan je poseban mjesec i gost u životima nas muslimana. On donosi blagodati koje ne možemo ni zamisliti, a koje ćemo tek spoznati na drugom svijetu. U ovom odabranom mjesecu trebamo se što više družiti sa Kur’anom i putem namaza što više približiti Allahu dž.š. S druge strane ramazan je poseban po postu, po suzdržavanju i  odricanju mnogih naših navika koje u toku ramazana ne bismo smjeli raditi. Allah dž.š. postačima da milost i snagu da sve poslove i obaveze u ovom mjesecu, obavljaju sa lakoćom. Znamo da je post farz naše vjere za sve punoljetne muslimane i muslimanke, ali ono i pozitivno utječe na naše zdravlje” kazao je za radiokonjic.ba softa Salem Memić.

salem memić: uloga ramazanskog imama me ispunjava
Mladi softa Salem Memić

Kao ramaznski imam, ima zadatak da pored obavljanja namaza, provodi i razne druge aktivnosti kako bi upotpunio mjesec ramazan i svoj boravak u Grabovcima. Za njega su ove dvije godine rada, veliko iskustvo koje će mu sigurno pomoći u njegovom daljnjem obrazovanju i radu. “Osim što se u džematu Grabovci klanjaju svi namazi, organizujem druženje sa džematlijama, sa djecom radim na njihovom usavršavanju znanja iz polja islama gdje zajedno pripremamo program za bitne noći u mjesecu ramazanu. Također, prošle godine sam organizovao omladinska sijela, a planiram to uraditi i ove godine, a provodim i druge aktivnosti koje se ukažu kao potreba da se urade u ovih mjesec dana. Mogu reći da je uživam obavljati ovaj posao i želim da me moje džematlije pamte po lijepom.” dodao je.

Iako mu je trebalo vremena da se prošle godine navikne na obaveze koje je imao kao ramazanski imam, na džemat i džematlije Grabovaca, ipak sa sobom nosi pozitivno i lijepo iskustvo. Ove godine mu je ipak lakše, a prema njegovim riječima, ljudi u Grabovcima su gostoprimljivi, rado se sa njima druži i upija znanje od starijih džematlija.

Ono što je tradicija i navika u džematima u kojima djeluje softa, jeste da džematlije spremaju iftare i pozivaju softu kako na iftar tako i na sehur. Memić je za radiokonjic.ba objasnio kako izgleda jedan njegov dan kao softe:

Izjava softe Salema Memića

Sa svojim prijateljima iz škole a koji su također kao softe raspoređeni u džemate u našem gradu, ima svakodnevnu komunikaciju, a uspjevaju i da se vide bar jednom u toku ramazana gdje prenose svoja iskustva.

Nakon završetka ramazana, mladi softa Memić, koji je odličan učenik, nastavit će sa školskim obavezama još nekoliko sedmica, nakon toga slijedi matura i kraj srednjoškolskog obrazovanja. Put obrazovanja planira nastaviti i dalje, ali nam nije otkrio u kojem smjeru namjerava ići. 

radiokonjic.ba

30.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima