back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Sanacija kaldrme kod Društvenog doma

Osim kaldrme, sanira se prilaz Društvenom domu, rješava problem oborinskih voda i još mnogo toga

Društveni dom i prostor oko Društvenog doma postepeno se ali sigurno dugoročno sanira, obnavlja i uređuje. Aktuelni suradovi na rekonstrukciji kaldrme, od u ključenja sa magistralne ceste do izlaza na Vardu iza Društvenog doma, kod Doma penzionera. Bilo je mnogo negodovanja i zabrinutosti da li će se jedini preostali kaldrmisani put betonirati, međutim, kaldrma ostaje.

sanacija kaldrme kod društvenog doma
Sanacija kaldrme kod Društvenog doma

Naime, Društveni dom u Konjicu je nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine. Stoga se svi radovi u i oko objekta  moraju izvoditi uz saglasnost sa komisijom ua očuvanje nacionalnih spomenika. Tako se pristupilo i radovima koji podrazumijevaju zamjenu dotrajale kaldrme poručio je Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove:

sanacija kaldrme kod društvenog doma
Esad Omerović pomoćnik gradonačelnika u Službi za građenje, saobraćaj, zaštitu okoline i komunalne poslove

„Sve aktivnosti koje se tu rade, gradske službe i svi mi radimo u saradnji sa Zavodom za kulturno-historijsko naslijeđe. Nadzor vrši firma koja zadovoljova uslove za nadzorom nad takvim objektima. Tako da nema govora o tome da će se kaldrma izbacivati. U sklopu radova se rješava problem sa oborinskim vodama, ogradom, nivelisanje same saobraćajnice i naravno vraća se kocka.“

Vrijednost ugovorenih radova je 168 hiljada maraka a rok za završetak je početak novembra 2023.godine. Direktor Narodnog unverziteta Konjic Benjamin Mušinović kaže da će okončanjem ovih radova biti riješen i veliki problem kojeg stvaraju oborinske vode, ali raduju ih i ostali radovi koji će doprinijeti ugodnijem i ljepšem ambijentu u ovoj značajne ustanove.

sanacija kaldrme kod društvenog doma
Benjamin Mušinović direktor Narodnog univerziteta

                „Naš Društveni dom je jedan od rijetkih hramova kulture, zaštićen kao graditeljska cjelina. Jedinstvenost njegove arhitekture i multifunkcionalnost   prostora; razlog je više, odgovornost i obaveza da ovaj nacionalni spomenik mora biti očuvan u svojoj autentičnosti. Okončanjem radova u ovom projektu  će se definitivno dodatno zaštiti i sačuvati njegova orginalnost.  U ime Ustanove i naše cijenjene publike iskazujemo iznimnu zahvalnost investitorima koji su pomogli ovu prvu fazu; što nam daje nadu da će se ista u dogledno vrijeme, u konačnici, u potpunosti realizovati. Očekujemo da će svi detalji biti ispoštovani u smislu vraćanja i poravnanja kocke, dopune nove na pojedinim mjeestima, popravaka  i zamjene ograde, sanacija strpenica u parteru-na ulazu,  zamjena i ugradnja vanjskih rasvjetnih tijela kojima će se u vizelnom smislu naznačiti ljepota eksterijera  i što je najvrjednije da će  velika količina oborinske vode, koja u ovom trenutku narušava objekat, kroz odvodnju ispod zemlje, biti kanalisana. Sve je to značajan poduhvat koji će doprinijeti ljepšem ambijentu, većoj sigurnosti i zaštiti objekat ali i publike i gostiju“ poručio je direktor Benjamin Mušinović.

sanacija kaldrme kod društvenog doma
arhiv Radio Konjic, Društveni dom

Podsjetićemo da 21.marta 2017. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela odluku o  kojom se Historijska građevina – Društveni dom u Konjicu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Istom odlukom u stavu II naznačeno je da je Vlada FbiH BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

radiokonjic.ba

04.10.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima