16.5 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Druga osnovna škola Konjic upriličila prijem za prvačiće

U centralnoj i područnim školama upisano 88 učenika Danas je...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

10.FGBIH: Odigrana predstava “Isus, sin čovječiji”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar večeras je na Festivalu glumca...

Skupština HNK: Usvojene Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu

Oglasi

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu (Rebalans II) u iznosu od  325.361.557,78 KM i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu u iznosu 318.086.230,00 KM.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je tekuća godina, godina postpandemijskoga oporavka, a ujedno i snažne globalne gospodarske krize koja je sa sobom donijela brojne izazove.

„U sinergiji svih nositelja vlasti, pronalazili smo rješenja koja su vidljiva i učinkovita za sve nas i za boljitak svih naših žitelja. Našim smo djelovanjem održali stabilnost kantonalnih javnih financija, te osigurali funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu koji nikada nisu dovedeni u pitanje.

Ovim dokumentom, odnosno drugim ovogodišnjim izmjenama i dopunama Budžeta HNK želimo napraviti još snažniji iskorak za našu cjelokupnu zajednicu. Njime dajemo punu podršku jedinicama lokalne samouprave i njihovim razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima“ rekao je premijer Herceg podsjetivši kako je ova Vlada, od preuzimanja odgovornosti za Kanton, uspostavila osjetno drukčiju politiku upravljanja javnim finansijama.

„Svi naši budžeti imali su i razvojnu dimenziju. Poticali smo privredu, poljoprivredu, turizam, snažnije podupirali naše općine i gradove, ali i značajno smo, kontinuirano, povećavali primanja svih budžetskih korisnika. U svemu tome, očuvali smo stabilnost kantonalnog budžeta, što nije nimalo lako za napraviti i to smatram jednim od naših najvećih uspjeha“ rekao je premijer Herceg.

O Nacrtu Budžeta za 2023. godinu premijer Herceg je rekao: „Pred vama je uravnotežen Budžet za 2023. godinu koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini.

Ovaj je Budžet uvažio je temeljnu opredijeljenost Vlade da beskompromisno poštuje Zakon o budžetu u FBiH ali, isto tako, potvrdio je našu opredijeljenost iskazanu u strateškim programskim odrednicama. To je, prije svega, da bude razvojni, socijalni, ali i održiv!

Do izrade konačnog Prijedloga Budžeta svakako ćemo razmotriti sve Vaše sugestije koje ćete izreći tokom današnje skupštinske rasprave, te sve ono što je realno moguće i ostvarivo ugraditi u konačni Prijedlog Budžeta za 2023. godinu.“

Skupština HNK: Usvojene Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu
Premijer HNK Nevenko Herceg

O Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, Nacrtu Budžeta HNK za 2023. godinu i Nacrtu Zakona o Izvršenju Budžeta HNK za 2023. godinu detaljnije je govorio i Adnan Faladžić, ministar finansija HNK.

Skupština HNK: Usvojene Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu i Nacrt Budžeta HNK za 2023. godinu
Ministar finansija HNK Adnan Faladžić

Poslanici u Skupštini podržali su i Prijedlog odluke o kreditnom zaduživanju HNK u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNK u iznosu od 15.000.000,00 KM. Svrha kreditnog zaduživanja Vlade HNK kod Razvojne banke FBIH je finansiranje projekata obnove, izgradnje i opremanja bolnica u HNK i to: izgradnja i opremanje, završetak Klinike za dječje bolesti-Pedijatrija SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u KB „Dr. Safet Mujic“ Mostar i dogradnja i opremanje odjela u Općoj bolnici Konjic.

Također, na sjednici je usvojen i Prijedlog Zakona o Izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima HNK, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu.

Ured Vlade za odnose sa javnošću HNK/radiokonjic.ba

22.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima