back to top

Drugi upravo čitaju

Danas se obilježava Svjetski dan Roma

Danas se u svijetu obilježava Dan Roma. Ovaj dan...

Na Jablaničkom jezeru kao posljedica zagađenja cvjetaju alge

Fenomen cvjetanja algi i ove godine je vidljiv na...

Prvi dan Ramazanskog bajrama u srijedu, 10. aprila

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i...

OSR Konjic: 2.mjesto pojedinačno i 3.mjesto ekipno na Prvenstvu FBiH “Spin 2024.”

Ekipa OSR KONJIC nastupila je u nedjelju, 7.aprila, Kiseljaku...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Skupština usvojila Budžet HNK u iznosu od 366,2 miliona KM

Poslanici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su, na 4. vanrednoj sjednici tog tijela, usvojili Budžet HNK-a za 2024. godinu u iznosu od 366.231.175,00 KM, kao i Zakon o izvršenju Budžeta HNK-a za 2024. godinu. Premijerka HNK-a Marija Buhač istaknula je da Budžet osigurava finansijsku stabilnost i likvidnost Kantona u 2024. godini.

To je bio primarni cilj u odnosu na stanje obaveza koje smo zatekli, ali i na očekivanu naplatu prihoda, u skladu sa smjernicama koje smo dobili od Federalnog ministarstva finansija. U ovom budžetu osigurano je dodatnih 23 miliona KM za plate i naknade, odnosno doprinose na plate budžetskih korisnika. Samo za osnovne škole, povećanje plata po novim kolektivnim ugovorima iznosi 10 miliona KM, a za srednje 2,5 miliona KM. Zadovoljna sam jer smo ipak uspjeli da implementirati dio programskih smjernica. Prije svega, mislim na subvenciju mladima za kupovinu prve nekretnine ili subvenciju plaćanja rente za izgradnju prve nekretnine. U Skupštini smo, u više navrata, imali inicijative za oslobađanje od tog poreza, ali kako nismo htjeli da ugrozimo lokalne zajednice, jer je to isključivo njihov prihod, išli smo na subvenciju, što će da bude značajno, uz onu subvenciju koju mladi imaju u pojedinim lokalnim zajednicama na samu kupovinu nekretnine. Takođe, uspjeli smo da osiguramo početne osnove za primjenu naših programskih smjernica u smislu sredstava za izradu Studije digitalizacije javne uprave, kao i za izradu Strategije razvoja turizma i energetske efikasnosti u HNK-u. Značajna sredstva izdvojena su i za programe socijalne zaštite, za izgradnju lokalnih cesta, kao i za turizam. Osigurali smo milion KM za Aerodrom Mostar koji je stub turističkog razvoja HNK-a. Značajan je iznos osiguran i za primjenu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, što je trenutno jedan od ključnih problema” – komentarisala je Buhač, dodavši da su u Budžetu osigurana sredstva i za sistematske preglede policijskih službenika, kao i za dodatno zapošljavanje u MUP-u HNK-a.

skupština usvojila budžet hnk u iznosu od 366,2 miliona km
Premijerka Marija Buhač

Ministar finansija HNK-a Adil Šuta izjavio je da je Vlada, na osnovi rasprava skupštinskih poslanika, potom stvarnog stanja izvršenja za 2023. godinu i pokazatelja Budžeta FBiH, sagledala sve podatke, na adekvatan način planirala prihode i rashode, te uvela nove budžetske stavke.

Budžet je i razvojni i socijalni i uključuje sve druge potrebe, u skladu sa zakonskim  propisima i kolektivnim ugovorima, kao i odlukama koje je donijela Vlada, te zakonima koje je donijela Skupština. Osim onog o čemu je govorila i premijerka, planirali smo sredstva i za e-Vladu, odnosno za unapređenje samog procesa rada Vlade, kao i za sve one stvari koje smatramo bitnim i koje u ovom trenutku možemo pokrenuti i provesti do kraja 2024. godine” – rekao je Šuta.

skupština usvojila budžet hnk u iznosu od 366,2 miliona km
Ministar finansija Adil Šuta

Skupštinski poslanici danas su usvojili i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2024. godinu u iznosu od 198.458.000 KM, kao i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2024.

radiokonjic.ba/Vlada HNK

16.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima