21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

U Konjicu počeo Međunarodni šahovski turnir “Konjic-Open 2023”

U Konjicu je danas počeo 12.međunarodni turnir u šahu „Konjic-Open 2023“ u organizaciji Šahovskog kluba „Igman“ Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica. Turnir se održava povodom obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH i 3.marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

u konjicu počeo međunarodni šahovski turnir "konjic-open 2023"
Organizatori turnira: Fisnik Zenelaj, Nail Kraljušić i Sulejman Mulić

Prema riječima Sulejmana Mulića, direktora turnira, ove godine učestvuje 66 šahista iz Mađarske, Bugarske, Kosova, Crne Gore, Albanije, Srbije, Hrvatske, Rusije i BiH.

„Turnir je počeo, iako smo imali danas određenih poteškoća zbog snijega i dolaska igrača. Pojedini šahisti su u zadnji čas odustali, tako da učestvuje 66 igrača iz nekoliko zemalja, te se nadam da će turnir biti uspješan. Velemajstor Emir Dizdarević, prošlogodišnji pobjednik turnira, brani titulu, a od ostalih igrača koji zavrjeđuju pažnju, to su domaći igrači Samuel Zenelaj i Muamer Mrndžić, kao i FIDE majstori Sabahudin Buljubašić iz Tuzle i Armin Mušović iz Crne Gore. Oni su glavni favoriti turnira, a imamo i dosta mladih igrača, tako da je turnir okupio impozantan broj šahista i po broju i po kvalitetu“-kazao je Mulić.

Prvi potez na šahovskoj tabli između Emira Dizdarevića iz Sarajeva i Gzima Bytyqi iz Prištine povukao je Smail Dautović iz Travnika, koji je gost turnira i nekadašnji član Upravnog odbora Šahovskog saveza FBiH.

u konjicu počeo međunarodni šahovski turnir "konjic-open 2023"
Prvi potez povukao je Smail Dautović iz Travnika

„Pripala mi je velika čast da povučem prvi potez na turniru u Konjicu. Malo je ovakvih turnira, zato treba iskoristiti ovu priliku, a posebno mladi šahisti“-izjavio je Dautović.

Sabahudin Buljubašić iz Tuzle učestvuje i na ovogodišnjem turniru u Konjicu. Prošle godine je osvojio drugo mjesto, a dobrom plasmanu nada se i ove godine.

u konjicu počeo međunarodni šahovski turnir "konjic-open 2023"
Sabahudin Buljubašić iz Tuzle

„Vrlo rado se odazovem na ovaj turnir. Očekujem dobru igru, a potom i rezultat, i do sada sam uvijek bio u vrhu najboljih igrača“-kazao je Buljubašić.

Amir Hadžović iz Sarajeva učestvuje osmi put na šahovskom turniru u Konjicu.

u konjicu počeo međunarodni šahovski turnir "konjic-open 2023"
Amir Hadžović iz Sarajeva

„Očekujem dobru igru i dobro druženje. Rezultati su do sada bili solidni, uvijek se nadam da ću biti u vrhu, ali ovaj turnir u Konjicu, nije mi baš najsretniji, ali nadam se, da će se to ove godine promijeniti“-rekao je Hadžović.

Na turniru nastupa i sedam domaćih šahista. Jedan od njih je i Muamer Mrndžić. Bio je pobjednik turnira 2013.godine i može se pohvaliti da je učestvovao na svakom turniru do sada.

u konjicu počeo međunarodni šahovski turnir "konjic-open 2023"
Domaći šahista Muamer Mrndžić

„Ove godine turnir je jako kvalitetan i meni je velika čast nastupati na ovom turniru. Drago mi je što ima dosta vrhunskih igrača, majstora, a tu je i velemajstor Emir Dizdarević, koji brani prošlogodinju titulu. Ima i dosta mladih igrača, što je velika stvar za naš turnir. Prije deset godina sam bio pobjednik, dva puta sam osvajao drugo mjesto i nadam se da ću i ove godine pružiti dobru igru i biti u vrhu tabele“-naveo je Mrndžić.

Imena najuspješnijih šahista na ovogodišnjem turniru „Konjic-Open 2023“ će biti poznata u subotu, 4.marta, kada će se odigrati i posljednje kolo. U nedjelju će se održati i Memorijalni turnir „Sjećanje na majstora Adija Kosovca“ na kojem će moći nastupiti svi zainteresovani igrači. Organizatori turnira „Konjic-Open 2023“ će dodijeliti 10 redovnih i 17 specijalnih nagrada, a fond iznosi 3.400 KM.

Medijski pokrovitelj je Radio Konjic.

radiokonjic.ba

01.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima