back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

UG „Neretvica – Pusti me da tečem“: Saopštenje

Upravni odbor Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem” na sinoć održanoj jedanaestoj redovnoj sjednici, kojoj su prisustvovali i predsjednik Skupštine i članovi Nadzornog odbora, razmatrao je novonastalu situaciju, te je usvojio sljedeće zaključke:

„Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” nikada nije dodijelilo bilo kakvu ZAHVALNICU za doprinos u borbi za spas Neretvice. Do sada su posebne poklone, zidne satove s motivom Pusti me da tečem, dobili samo Eric Nelson, bivši američki ambasdor u Bosni i Hercegovini, i Marsela Pećanac, osnivačica Fondacije Atelje (ACT).

Eventualne zahvalnice dijelit ćemo kada borba za spas rijeke Neretvice bude završena, ali jedino i isključivo na osnovu odluke Upravnog odbora Udruženja.

Također, Udruženje nikada nije donijelo zvaničnu odluku o uručivanju poklona akterima političkog života, ali podržavamo sve inicijative, lobiranja i sva djelovanja naših aktivista i simpatizera u pravcu vršenja pritiska za konačno rješavanje slučaja “Neretvica”.

Izražavamo nadu da će i čelnici ostalih stranaka, prvenstveno onih koje participiraju u Gradskom vijeću Konjic, u predstojećim danima i sedmicama dobiti slične poklone, zajedno sa zahtjevom i apelom za raskid ugovora o koncesiji za izgradnju 15 mHE na Neretvici. Pružit ćemo punu podršku takvim aktivnostima, jer svaki od naših članova i simpatizera ima potpunu slobodu da promotivne materijale s motivom Pusti me da tečem i zahtjeve i apele za konačno rješavanje ovog slučaja uručuje kome hoće, gdje hoće i kada hoće.

Posebno ističemo da nemamo mogućnost da utičemo na način na koji će političke stranke istupati i predstaviti ovakve i slične aktivnosti.

Naš je stav da ćemo sa svima razgovarati i vršiti pritisak da se ovo pitanje riješi jednom i za sva vremena. Bolje je 100 dana pregovora i razgovara već jedan dan protesta i dežura na mostu u Goranskom Polju koji nose ogromnu dozu sigurnosnog rizika.

Borba za spas rijeke Neretvice generacijski je poduhvat i veliki cilj koji je iznad svakog pojedinca i svake političke opcije. Uvažavajući činjenicu da pokret “Neretvica – Pusti me da tečem” sačinjavaju osobe različitih ideoloških, političkih i vjerskih uvjerenja i opredjeljenja, čiji angažman i u političkom životu apsolutno podržavamo, ponavljamo da je Neretvica naša jedina stranka.

Udruženje će, kao i do sada, sarađivati i razgovarati sa svima koji pokažu volju za rješavanje ovog slučaja, ali zadržavajući svoju nezavisnost i političku neutralnost.

Podsjećamo da je upravo herojski otpor naroda doline Neretvice inicirao usvajanje odluka na entiteskom nivou koje su, uz praktično jednoglasnu podršku svih stranaka Parlamenta FBiH, i pozicionih i opozicionih, dovele do zakonske zabrane izgradnje novih malih hidroelektrana u FBiH.

Na kraju, pozivamo sve svoje članove i simpatizere da se izdignemo iznad sitnih političkih interesa i ličnih animoziteta i, posmatrajući širu sliku, nastavimo jačanje pokreta koji je postavio standarde i ispisao zlatne stranice ekološkog aktivizma u Bosni i Hercegovini i regionu.

Svim istinskim braniocima rijeke Neretvice poručujemo da niko od nas, bez obzira na cijenu, nikada neće povući bilo kakav korak koji bi predstavljao izdaju ove časne borbe. Naš je zahtjev jasan i od njega nikada nismo odstupili ni milimetra, a sigurno ni nećemo: RASKID UGOVORA O KONCESIJI ZA IZGRADNJU MALIH HIDROELEKTRANA NA NERETVICI!„ – navodi se u saopštenju  za javnost Upravnog odbora Udruženja građana „Neretvica – Pusti me da tečem“.

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

29.08.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]