back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

UIO BiH: Počela kampanja “Stop švercu 2023”

Od 10. aprila do 10. maja tekuće godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH provodi kampanju “Stop švercu 2023”

Ovom kampanjom se građanima dodatno želi skrenuti pažnja da svaku nelegalnu prodaju akciznih proizvoda mogu prijaviti UIO BiH tokom cijele godine, a posebno u ovih mjesec dana koliko i traje kampanja.

“Cilj kampanje je da građane BiH detaljnije upoznamo sa pojmom akcize. Akcize su posebni porezi koji se plaćaju na samo određene vrste proizvoda kao što su na naftu i naftne derivate, duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafu. Također nam je interes da građani BiH znaju koliko se godišnje prikupi novca od akciza i u koje se svrhe taj novac usmjerava, odnosno šta se njime finansira” kazao je za radiokonjic.ba portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Sredstva koja se prikupe od akciza najvećim dijelom se koriste za finansiranje budžeta na svim nivoima vlasti, prije svega u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi, ali se finansiraju i razna socijalna davanja i penzije. Zato je važno da građani BiH prepoznaju kada se radi o prodaji akciznih proizvoda na “crnom tržištu”.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, posljednjih godina na “crnom tržištu”su najzastupljeniji duhan i duhanske prerađevine. Tako je u prethodne tri godine vrijednost oduzetog pomenutog proizvoda veća od 10 miliona KM pojasnio je za radiokonjic.ba portparol UIO BIH, te dodao:

“Legalna prodaja cigareta u BiH je samo ona prodaja cigareta koje su obilježene akciznim markicama UIO BiH. Ukoliko neko kupi cigarete koje nisu obilježene nikakvom akciznom markicom ili ukoliko su obilježene akciznom markicom drugih država, tada se radi o prodaji cigareta na “crnom tržištu”. Kod takvih proizvoda se ne zna kakav je sastav niti ih prate dokazi o porijeklu, i konzumacija istih, građanima može biti dodatno štetna”.

Iako su duhan i duhanske prerađevine najviše zastupljene na crnom tržištu, u posljednje vrijeme je uočen porast broja izdatih akciznih markica za obilježavanje cigareta, što pokazuje da se “crno tržište” duhana u BiH smanjuje. U 2022. godini je UIO izdala 33 posto više akciznih markica za obilježavanje cigareta u odnosu na 2021. godinu. Rast broja izdatih akciznih markica nastavlja se i u 2023.

Kada govorimo o ostalim akciznim proizvodima i mogućnošću da se nelegalno prodaju, Kovačević je istaknuo:“Kafa se naplaćuje prilikom uvoza, tako da nema nikakvih zloupotreba nakon toga. Akciza na 1kg sirove kafe pri uvozu iznosi 1.50KM, dok akciza za 1kg pržene kafe iznosi 3KM. Kada govorimo o akcizama na alkoholna i bezalkoholna pića, na te proizvode akcize nisu velike da bi značajno utjecale na cijenu i samim tim na želju kriminalnih grupa da isto prodaju na “crnom tržištu”.

Iz UIO BiH pozivaju sve građane da ih informišu o nezakonitim prodajama akciznih proizvoda, putem otvorene linije čiji je broj 080 02 06 07 ili putem viber broja 065 355 155 na koji se može poslati lokacija gdje se akcizna roba prodaje suprotno zakonskim propisima. Svi pozivi su besplatni i anonimni, s tim da informacija treba da bude sa što više konkretnih detalja kako bi službenici Uprave mogli brzo preduzeti aktivnosti na terenu.

radiokonjic.ba

11.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima