back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Večeras noć Lejletul-kadr

Večeras sa akšam namazom nastupa najodabranija noć u godini, Lejletul-kadr, u kojoj je počelo objavljivanja Kur’ana, u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr. Vjernici u ovoj noći upućuju iskrene dove, nade, želje i traže oprost.

Glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić kaže da je noć Lejletul-kadr najodabranija noć iz razloga iz kojeg je i mjesec ramazan najodabraniji mjesec.

„To je zbog objave Kur’ana koja je počela teći 610. godine i zbog toga su mubarek mjesec ramazan i njegova 27. noć najvrijedniji. Zanimljivo je da je Allah dž.š. tako dao da sve što ima veze sa Kur’anom, od pećine Hira, gdje je i počela njegova objava, od noći u kojoj je objavljen, pa sve do čovjeka kojeg ga uči, postaje odabrano i posebno važno” – kazao je Refik ef. Delić.

večeras noć lejletul-kadr
Refik ef. Delić

Noć Lejletul-kadr nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, kada vjernici noći provode u molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu. Prema islamskom učenju, onaj ko provede Lejletul-kadr u ibadetu i molitvi, biti nagrađen kao da je postio hiljadu mjeseci.

“U posljednjoj trećini ramazana posebno ibadetu pristupamo, o sebi vodimo računa i sebe propitujemo kada u neparnim noćima tražimo noć Lejletu-kadr” – rekao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic, navodeći da će u džamijima širom svijeta večeras muslimani zajednički obilježiti noć Lejletul-kadr.

Centralni program u Konjicu biće održan večeras u Gradskoj džamiji Konjic poslije teravih namaza, gdje će predavanje održati glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić, a u programu će učestvovati hor Sejfullah.

“U svim našim džamijama i mesdžidima na području Medžlisa IZ Konjic, naši će stalni i teravih imami, pripremiti prigodne programe kako bi obilježili ovu odabranu noć“ – naglasio je Refik ef. Delić.

večeras noć lejletul-kadr

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba, Vehid Šišić, džamija u Lisičićima

05.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima