21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

VLADA HNK: 8,8 MILIONA KM ZA CESTE I 4,3 MILIONA KM ZA POTICAJE U POLJOPRIVREDI

Na drugom dijelu 197. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, donijela je Odluku o stavljanju na raspolaganje i odobravanju utroška razgraničenih prihoda iz 2022. godine Upravi za ceste Ministarstva saobraćaja i veza, u iznosu od 8.824.865,44 KM. Sredstva će biti utrošena za projekte te za pojačano investicijsko održavanje cestovnog saobraćaja. Također, usvojena je i Odluka o usvajanju Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza HNK za 2023. godinu kojim su obuhvaćene mjere i aktivnosti koje se provode u cilju očuvanja postojeće cestovne infrastrukture i sigurnosti na cestama.

Na prijedlog Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojena je Odluka kojom je, u cilju provođenja mjera podrške izvozno orijentiranim klijentima, osiguran iznos od 300.000,00 KM. Odlukom je usvojen i Program utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2023. godinu, u iznosu od 4.300.000,00 KM. 

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realizaciji dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednoga zemljišta u državnom vlasništvu na području HNK, zaključno sa 31. decembra prošle godine i uputila je Skupštini na razmatranje, kao i Informaciju o izvršenju Programa utroška sredstava sa pozicije ”Namjenska sredstva vodnih naknada” za 2022. godinu.

Na nastavku sjednice donesena je i Odluka o izdvajanju 500.000,00 KM za podršku nauci i mladim naučnicima. Istaknuto je kako je ta odluka nastavak kontinuiranih aktivnosti Vlade u cilju promicanja, razvoja i unapređenja nauke, sa osobitim akcentom na podršku mladim naučnicima. Sredstva će biti dodijeljena na osnovu Javnog poziva i precizno utvrđene metodologije.

Također, usvojena je i Odluka o odobravanju dijela novčanih sredstava predviđenih Budžetom HNK za 2023. godinu Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa pozicije ”Strateški projekti od značaja za HNK” u iznosu od 200.000,00 KM koja će biti raspoređena Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu Džemala Bijedića.

Vlada je usvojila i Odluku kojom je Ministarstvu unutrašnjih poslova odobrila nabavku jedanaest novih motornih vozila putem leasinga, za što je osiguran iznos od 576.000,00 KM. Jednoglasno je prihvaćena i Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o utvrđivanju plata, platnih razreda i koeficijenata za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova HNK.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva finansija, usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta i Izvještaj o izvršenju Tekuće rezerve za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

radiokonjic.ba/vladahnk

31.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima