21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

PU Konjic: U protekloj godini izdato 166 prekršajnih naloga zbog korištenja mobitela u vožnji

Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija pokrenulo je kampanju pod nazivom “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u saobraćaju”. Korištenje mobitela u saobraćaju je rizičan potez i često dovodi do težih saobraćajnih nezgoda.

„Najveći ometač prilikom kretanja u saobraćaju je mobilni telefon. Gotovo da nema vozača u BiH ali i regiji koji nije koristio mobilni telefon prilikom vožnje, jer mi u sistemu globalizacije želimo da budemo dostupni i kada vozimo i kada smo kući. U velikoj mjeri doprinosi prouzrokovanje raznih saobraćajnih nezgoda kao indirektan faktor, uzrokuje smanjenje pažnje vozača i usmjeravanje pažnje vozača u jednoj formi u kojoj se prouzrokoju saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama“ – kazao je za radiokonjic.ba Mirzet Sarajlić, stalni sudski vještak saobraćajne struke.

„U praksi prilikom događanja nekih teških saobraćajnih nesreća većinom se osobe u nesreći ne mogu sjetiti šta su radili neposredno pred nesreću. Pregledavanjem poruka uvide da su koristile mobilni telefon što je učestala pojava“ – kazao je Sarajlić te dodao: „Poruka svim građanima bi bila da prilagode korištenje mobilnog uređaja na način da koriste bežične slušalice ili hands-free uređaje“.

Na području odgovornosti Policijske uprave Konjic u protekloj godini izdato je 166 prekršajnih naloga zbog korištenja mobilnog telefona u vožnji.

„Na godišnjem nivou za 2022. godinu izdato je 166 prekršajnih naloga za korištenje mobitela u toku vožnje. Mi smo svjesni da je tih prekršaja puno više, taj prekršaj se čini konstanto i na svim putnim pravcima. Prekršaj se mora neposredno uočiti da bi se vozač mogao sankcionisat, ne možemo naknadnim saznanjem da je neko koristio u vožnji mobitel konstatovati prekršaj. Iznos kazne zbog korištenja mobilnog uređaja prilikom vožnje je 100 KM, a ovaj iznos je predviđen Zakonom o sigurnosti saobraćaja” – kazao je Ismail Kadić, rukovodilac Operativnog centra Policijske uprave Konjic.

radiokonjic.ba

31.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima