16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Vlada HNK usvojila Odluku o pristupanju izradi dopune Prostornog plana kantona

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je usvojila Odluku o pristupanju izradi dopune Prostornog plana HNK koja određuje pravac djelovanja u korištenju obnovljivih izvora energije. Cilj pristupanja dopuni Prostornog plana HNK jest prepoznati i predložiti potencijalne lokacije u HNK namijenjene izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana. Ključno je da lokacije budu utvrđene na nivou stručnog dokumenta ”Studija o pogodnosti prostora u HNK za gradnju solarnih fotonaponskih elektrana”. Za predložene lokacije za izgradnju ovih elektrana važno je utvrditi i prostorno-planske uslove za planiranje infrastrukturnih elemenata fotonaponskog postrojenja. Sredstva potrebna za izradu dopune Prostornog plana HNK osigurana su u Budžetu za 2023. godinu. Usvojena odluka upućena je Skupštini HNK u dalju proceduru.

Također, usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK za raspisivanje Javnog oglasa za prijem i školovanje 100 kadeta za čin ”policajac” i 25 kadeta za čin ”mlađi inspektor”. Ovom su odlukom stvoreni preduslovi za nastavak popunjavanja nedostajućeg kadra u MUP-u HNK-a.

Na sjednici je usvojena i Odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2023. godinu za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa pozicije ”Grant omladinskim organizacijama za subvencionisanje iz područja omladinskog sektora” u iznosu od 100.000,00 KM. Sredstva će biti utrošena na osnovu provedenog Javnog konkursa sa utvrđenim mjerilima.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći borcima i članovima njihovih porodica kroz mjeru podrške samozapošljavanju boraca-poljoprivrednika, mjeru podrške razvoja i održivosti porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, mjeru podrške razvoja obrta i mjeru podrške radu i razvoju boračkih zadruga u iznosu od 81.500,00 KM.

Prihvaćena je Informacija o četveromjesečnom izvještaju realizacije Programa finansijske konsolidacije Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića za drugo četveromjesečje 2023. godine.

Vlada HNK/radiokonjic.ba

18.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima