10.4 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Završena dvodnevna zajednička vježba svih članica GSS-a FBiH na Prenju

GSS FBiH: Ovakvim vježbama postajemo spremniji za sve potencijalne nesreće koje se mogu dogoditi na našim planinama. Bezbjednost i brzina reagovanja ključni su u svakoj akciji spašavanja

Gorska služba spašavanja FBiH na lokalitetu Prenja protekla dva dana je realizovala godišnju vježbu na Prenju pod nazivom „PRENJ 2023.“, a domaćin je bila GSS Stanica Konjic.

Godišnjim planom aktivnosti Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine održana je redovna godišnja vježba u zimskim uslovima, a riječ je o zajedničkoj vježbi svih članica GSS-a Federacije BiH.

“Vježba je bila tehnički jako zahtjevna, pa smo se u subotu svi okupili i krenuli sa pripremama za glavni dio vježbe, koji je bio u nedjelju. Organizovali smo i edukativni dio gdje smo teoretski pojašnjavali tehnike spavašavanja na planini. U nedjelju je vježba održana, a scenario je isti kao i prethodnih godina:”nestali planinar”. U toj vježbi unesrećenom prvo prilaze članovi GSS Stanica Konjic,a zbog nemogućnosti pomoći istom, pozvali smo članove GSS FBiH, nakon čega smo krenuli sa vježbom evakuacije unesrećenog. Vježbi su prisustvovali kontrolori koji su našu vježbu ocijenili sa visokim ocijenom” kazao je za radiokonjic.ba načelnik GSS Stanice Konjic Zenadin Mešukić.


U vježbi je učestvovalo kompletno članstvo Gorske službe spašavanja na nivou Federacije BiH, uz učešće oko 70 osoba od čega šesnaest iz Konjica.

završena dvodnevna zajednička vježba svih članica gss-a fbih na prenju
Foto: Fena/GSS FBiH

– Ovakvim vježbama postajemo spremniji za sve potencijalne nesreće koje se mogu dogoditi na našim planinama. Bezbjednost i brzina reagovanja ključni su u svakoj akciji spašavanja – naglašavaju iz GSS-a Federacije BiH.

GSS FBiH/FENA/radiokonjic.ba

Foto: FENA/GSS FBiH

15.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima