1.5 C
Konjic
29 siječnja, 2023

Drugi upravo čitaju

U konjičkom porodilištu rođena prva beba u 2023.godini

Već decenijama Radio Konjic ima čast poželjeti dobrodošlicu bebama...

Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu: Finalisti ekipe mjesnih zajednica Neretvica i Bijela

Večeras su u Sportskoj dvorani Konjic odigrane polufinalne utakmice...

JKP „Standard“: Apel vozačima da preparkiraju vozila radi čišćenja snijega

Samir Memić, direktor JKP „Standard“ Konjic za radiokonjic.ba je...

Tražite stan u Konjicu za sva vremena i bez dodatnih ulaganja? Ova prilika se ne propušta!

Investitor mlade bračne parove  nagrađuje popustom od 5 hiljada...

Završena dvodnevna zajednička vježba svih članica GSS-a FBiH na Prenju

GSS FBiH: Ovakvim vježbama postajemo spremniji za sve potencijalne nesreće koje se mogu dogoditi na našim planinama. Bezbjednost i brzina reagovanja ključni su u svakoj akciji spašavanja

Gorska služba spašavanja FBiH na lokalitetu Prenja protekla dva dana je realizovala godišnju vježbu na Prenju pod nazivom „PRENJ 2023.“, a domaćin je bila GSS Stanica Konjic.

Godišnjim planom aktivnosti Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine održana je redovna godišnja vježba u zimskim uslovima, a riječ je o zajedničkoj vježbi svih članica GSS-a Federacije BiH.

“Vježba je bila tehnički jako zahtjevna, pa smo se u subotu svi okupili i krenuli sa pripremama za glavni dio vježbe, koji je bio u nedjelju. Organizovali smo i edukativni dio gdje smo teoretski pojašnjavali tehnike spavašavanja na planini. U nedjelju je vježba održana, a scenario je isti kao i prethodnih godina:”nestali planinar”. U toj vježbi unesrećenom prvo prilaze članovi GSS Stanica Konjic,a zbog nemogućnosti pomoći istom, pozvali smo članove GSS FBiH, nakon čega smo krenuli sa vježbom evakuacije unesrećenog. Vježbi su prisustvovali kontrolori koji su našu vježbu ocijenili sa visokim ocijenom” kazao je za radiokonjic.ba načelnik GSS Stanice Konjic Zenadin Mešukić.


U vježbi je učestvovalo kompletno članstvo Gorske službe spašavanja na nivou Federacije BiH, uz učešće oko 70 osoba od čega šesnaest iz Konjica.

Završena dvodnevna zajednička vježba svih članica GSS-a FBiH na Prenju
Foto: Fena/GSS FBiH

– Ovakvim vježbama postajemo spremniji za sve potencijalne nesreće koje se mogu dogoditi na našim planinama. Bezbjednost i brzina reagovanja ključni su u svakoj akciji spašavanja – naglašavaju iz GSS-a Federacije BiH.

GSS FBiH/FENA/radiokonjic.ba

Foto: FENA/GSS FBiH

15.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima