back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

18. i 19. aprila Konjic će biti domaćin jednog od najznačajnijih IT događaja u BiH

Sutra u Konjicu počinje 11. MS Community BiH konferencija

18. aprila 2024. u Konjicu će biti otvoren jedan od najznajčajnih IT događaja u BiH, koji će osim IT profesionalaca i entuzjasta okupiti značaj broj mladih učenika i studenata. Riječ je 11. MS Community BiH konferenciji, koju pod pokroviteljstvom Grada Konjica organizuje Udruženja MS Community BiH, a čiji je cilj  podstaknuti inovativnost i kreativnost u IT zajednici, kreirajući prostor za intenzivnu razmjenu znanja i iskustava, pod sloganom “1inspare 1innovate”.

18. i 19. aprila konjic će biti domaćin jednog od najznačajnijih it događaja u bih

Teme ove konferencije, koja se nakon 10 godina održavanja iz Sarajeva seli u Kongresnu salu Hotela Graden City u Konjicu su napredna digitalna transformacija, vještačka inteligencija, cyber sigurnost, specifična rješenja iz oblasti cloud infrastrukture, razvoja softvera i tehnologija za IoT.  Tokom dva dana u Konjicu, oko 300 učesnika će imati priliku sudjelovati na 3 radionice i slušati 25 predavanja koje će održati vrhunski IT stručnjaci iz 9 zemalja.

“Održavanje konferencija je jako bitno jer je ovo dinamična oblast, a konferencije su način da se na jednom mjestu ljudima nekako saberu one najbitnije informacije koje su danas aktuelne, ali ne samo to, nego i da posjetioci konferencija mogu u direktnom kontaktu sa IT  stručnjacima, koji su predavači, dobiju informacije koje im trebaju, da diskutuju s njima o nekim problemima koje eventualno imaju, da se povezuju.  Pored NetWork konferencije, koja se svake godine održava u Neumu i još par nekih događaja, ovo je  jedan od najzačajnijih događaja tog tipa u Bosni i Hercegovini  i trudimo sve ove godine da ga održimo u životu, jer su to jako bitni događaje, pogotovo za mlade ljude” – kazao je Damir Dizdarević, predsjednik Udruženja MS Community BiH.

11. MS Community BiH konferencija nudi aktuelan i zanimljiv sadržaj za učesnike konferencije, ali i mogućnost IT kompanijama u BiH da se povežu sa potencijalnim klijentima ili budućim uposlenicimo. Ono što je izuzetno ove godine jeste prisustvo velikog broja srednjoškolaca, naveo je član Udruženja Omar Kudović.

“Bitno je istaknuti da smo uz veliku pomoć gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i Gradske uprave Konjic, koja je generalni pokrovitelj ove konferencije, obezbijedili  značajan broj kotizacija i ulaznica za srednjoškolce iz Konjica, Sarajeva, Travnika, Bugojna.. Sigurno će od 80 do 100 srednjoškolaca imati priliku da besplatno  prisustvuju svim ovim aktivnostima i čitavoj konferenciji. Smatram da je to možda najveća dobit ove konferencije, da upravo ti mladi ljudi vide trenutno stanje  na tržištu rada i ono gdje se nalazi IT, jer interes prema IT svake godine raste “ – kazao je Kudović.

18. i 19. aprila konjic će biti domaćin jednog od najznačajnijih it događaja u bih
Dizdarević, Ćatić i Kudović

Grad Konjic nastoji u skladu sa svojim mogućnostima pomoći svaki vid organizacije koji se održava u našem gradu, tako je i sa ovim projektom. Naša želja je da se što više programa ovakvog tipa održava u Konjicu, kao što je nedavno bio i matematički kamp gdje su i naša djeca iz Konjica mogla učestvovati.  Nadamo će dosta naših mladih uzeti učešće na ovoj konferenciji i naučiti nešto novo. Želim da istaknem da smo zahvaljujući našim Konjičanima, Omaru Kudovići i Adisu Jugi, uspjeli dovesti jednu značajnu IT manifestaciju naš grad” – poručio je gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić.

O konferenciji

Već više od deceniju, ovu konferenciju organizuje MS Community BiH, neprofitno udruženje koje sa svojim ograncima aktivno djeluje već skoro 20 godina u brojnim bh. gradovima. Primarni cilj Udruženja je razmjena znanja i iskustava između korisnika IT tehnologija, inženjera, programera i partnera u Bosni i Hercegovini, kao i svih IT entuzijasta.

Konferencija je prvi put održana 2012.godine, a u proteklih 12 godina je sa aspekta učesnika, broja predavanja i predavača višestruko narasla, te se etablirala kao značajan IT događaj u Bosni i Hercegovini koji zajedno sa Network konferencijom predstavlja jedinstvenu priliku za okupljanjem većine onih koji čine IT tržište u BiH. Od svog prvog izdanja 2012. godine pa do danas, cilj konferencije bio je da na jednom mjestu okupi najbolje predavače iz cijele regije, dokazane profesionalce, nosioce prestižnih profesionalnih titula i certifikata, koji prezentiraju aktuelan i zanimljiv sadržaj za učesnike konferencije, kao i da omogući IT kompanijama u BiH da se povežu sa potencijalnim klijentima ili budućim uposlenicima. Činjenicom da je učešće na konferenciji vrlo cjenovno pristupačno svim kategorijama stanovništva, omogućava se mladim ljudima da se upoznaju sa najnovijim IT trendovima, te možda upoznaju i svog budućeg poslodavca.

radiokonjic.ba

17.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima