back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Ministrica Pozder okupila tim stručnjaka za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je jučer sastanak s akademskim i stručnjacima iz institucija u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u vodi Jablaničkog jezera.

Cilj sastanka je utvrđivanje razloga ovakvih pojava, ne samo u Jablaničkom jezeru, nego i potencijalno i na drugim  jezerima, poput Ramskog, jezera Modrac, Grabovica i drugih, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Pozder je u rješavanje ovih i sličnih izazova uključila univerzitete i fakultete, kao i institucije koje se u svom radu bave ovom tematikom, ili imaju obavezu – nadležnost za ova pitanja.

Sastanku su pored predstavnika federalnih ministarstava okoliša i turizma, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prisustvovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković i prof. dr. Samir Đug, zatim prof. dr. Anita Dedić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te prof. dr. Sanel Riđanović s Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Online su se pridružili i Dalibor Lasić iz Agencije za sliv Jadranskog mora i prof. dr. Svjetlana Stanić Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Stručnjaci su istaknuli da do cvjetanja algi na jezerima može doći uslijed  nekoliko faktora, uključujući neprečišćene komunalne vode, industriju, poljoprivredu, stočarstvo i ribolovstvo te klimatske promjene. Ovaj problem nije nov i nije ograničen samo na Jablaničko jezero, slične promjene su se dešavale i na jezeru Grabovica, te na Ramskom jezeru.

Kako bi se sistemski pristupilo rješavanju ovog problema, zaključeno je da se formira interresorna radna grupa. Ova grupa će se sastojati od stručnjaka s javnih univerziteta u Federaciji BiH, a njen zadatak će biti osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je već uputilo dopise univerzitetima da predlože stručnjake u radnu grupu, te će osigurati koordinaciju u rješavanju ovih izazova.

“Mnogo faktora utiče na cvjetanje algi i slučajevi poput nedavnog u Jablaničkom jezeru su se dešavali i nažalost će se dešavati i u budućnosti, prema riječima stručnjaka sa kojima sam danas razgovarala. Međutim, sasvim sigurno možemo i trebamo pratiti stanje, raditi istraživanja na osnovu kojih će se definirati  preporuke i inicirati mjere, posebno u vodama na koje čovjek utiče, da li ispuštanjem tvari ili nemarom. Želimo sistemska i stručna rješenja, a u tome nam ljudi iz respektabilnih akademskih institucija itekako mogu pomoći” – izjavila je ministrica Pozder.

radiokonjic.ba/ Federalno minisarstvo okoliša i turizma

17.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima