4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP organizuje izbor za drvo godine

Svaki pojedinac ili organizacije su mogli da se do 21.oktobra 2022. registruju na platformu “TvoJCOV2” te predlože odnosno podnesu jedno ili više nonimacija.

Ideja UNDP-a je da se kroz projekat “Stablo godine u BiH”, stabla koja su po nečemu posebna, najljepša, najzanimljivija, najstarija u našoj državi, na ovaj način promovišu.

U ovaj projekat uvezana sa preduzeća ili pojedinci koji su uključeni u projekat “TvojCO2”

Emir Lizde je imao priliku da u ime Šumarstva Prenj Konjic predloži dva stabla iz Konjica koja se nalaze u nominaciji za stablo godine u BiH. Prilikom svakodnevnih obilazaka terena uočio je ona stabla koja su po njemu vrijedna da budu nominovana za stablo godine. “Jedno stablo je u užem gradskom jezgru i nalazi se na Vardi. To je stablo gigantske odnosno džinovske sekvoje. Za naše područje to stablo je jako nespecifično. U Konjicu ima 4 ili 5 primjeraka tog stabla, a ja sam izabrao ono koje je po meni na neki način najuočljivije, najmarkantnije i najveće” za radiokonjic.ba kazao je Emir Lizde.  

4 stabla iz konjica u nominaciji za "stablo godine u bih za 2022."
Gigantska sekvoja- foto Emir Lizde

Drugo stablo koje je nominovao je hrast lužnjak. Kako je kazao Lizde, stablo hrasta lužnjaka, poznato kao i klišanski stogodišnjak, nalazi se u Buturović polju i specifičan je po legeni koja se među stanovnicima sliva Neretvice prenosi sa generacije na generaciju. Sekretar OŠ Seonica i nekadašnji nastavnik historije i geografije Sejad Hakalović, napisao je i priču o hrastu lužnjaku, a za Radio Konjic je kazao:

Izjava Sejada Hakalovića
4 stabla iz konjica u nominaciji za "stablo godine u bih za 2022."
Hrast lužnjak- foto Emir Lizde

Osim pomenutih, u nominaciji se nalaze još dva stabla iz Konjica a koja su predložena od strane Šumarskog fakulteta Sarajevo. Jedno je stablo tise, najstarije drvo u BiH a nalazi se na lokalitetu Kule, a staro je od 1500 do 1700 godina, dok je drugo stablo munike odnosno bosanskog bora. To je najdeblje stablo munike u BiH sa promjerom na preko 140 cm. Ova munika je stara 550-600 godina.

Na platformi “TvojCO2” do 11.decembra možete glasati za tri stabla za koja smatrate da zaslužuju naziv “Stabla godine u BiH za 2022.godinu”. Titulu “Stablo godine” će ponijeti nominovano stablo koje dobije najveći broj glasova.   

Pobjedničko stablo i još četiri finalista bit će objavljeni do 16.decembra 2022 godine.

radiokonjic.ba

28.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima