1.5 C
Konjic
30 siječnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Matični ured Konjic: U 2022.godini rođeno 169 beba, a umrlo 368 osoba

U Matičnom uredu Konjic, koji obuhvata i ured u...

Sport: rezultati (vikend)

FK Igman je jučer u Konjicu, u drugoj prijateljskoj...

PD “Borašnica” Konjic: Memorijalni pohod na Inač

PD Borašnica Konjic u saradnji sa PD “Bitovinja” iz...

5.mjesto za hrast lužnjak u izboru za stablo godine u BiH za 2022. godinu

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP je organizovao izbor za drvo godine.

UNDP BiH birao je pet najstarijih, najljepših i najzanimljivijih drveća u BiH. Izbor je završen, a peto mjesto zauzeo je hrast lužnjak iz Buturović Polja predložen od strane Šumarstva “Prenj” Konjic.

Ovo je UNDP pilot projekat, prva godina u kojoj se bira stablo godine u BiH, a postoji mogućnost i namjera da se ovaj projekat proširi, odnosno da se provodi i narednih godina.

U budućnosti, ovo stablo će time što je izabrano među prvih pet, imati i određene prednosti u odnosu na druga stabla, kazao je za Radio Konjic u ime Šumarstva “Prenj” Konjic Emir Lizde, te dodao:

“Stablo kao neko turističko obilježje Buturović Polja dobit će svoju markaciju, svoje obilježje. Pored njega će biti postavljena posebna tabla od strane UNDP-a na kooj će biti napisane opće karakteristike stabla poput njegove visine, prsnog prečnika, procjenjene starositi i drugo. S druge strane, ovo stablo dobit će posebnu zaštitu od strane UNDP-a, a nadam se i naših građana odnosno ljudi tog mjesta. Samim tim što će stablo lužnjaka biti obilježeno, dat će mu se na značaju sa turističnog stanovišta. Klišanski stogodišnjak dobit će posebno mjesto na mapi stabala u BiH, te će mu se svake godine mjenjati tabla koje pokazuju njegove specifičnosti”.

5.mjesto za hrast lužnjak u izboru za stablo godine u BiH za 2022. godinu
Hrast lužnjak; foto Emir Lizde

Ideja o nominaciji je pristekla na osnovu legende o hrastu lužnjaku koja se među stanovnicima sliva Neretvice prenosi sa generacije na generaciju. Sekretar OŠ Seonica i nekadašnji nastavnik historije i geografije Sejad Hakalović, napisao je priču o hrastu lužnjaku, koju je ukratko ispričao za Radio Konjic:

Izjava Sejada Hakalovića

Podsjećamo, u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022. godinu” osim pomenutog, nalazila su se još tri stabla iz Konjica: stablo džinovske sekvoje predloženo od strane Šumarstva “Prenj” Konjic, te stabla tise i munike predloženi od strane Šumarskog fakulteta Sarajevo.

PROČITAJ:   Domazet: Šampioni razvoja su Konjic, Gradačac, Tešanj i Gračanica

radiokonjic.ba

19.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima