15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

5.mjesto za hrast lužnjak u izboru za stablo godine u BiH za 2022. godinu

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH, UNDP je organizovao izbor za drvo godine.

UNDP BiH birao je pet najstarijih, najljepših i najzanimljivijih drveća u BiH. Izbor je završen, a peto mjesto zauzeo je hrast lužnjak iz Buturović Polja predložen od strane Šumarstva “Prenj” Konjic.

Ovo je UNDP pilot projekat, prva godina u kojoj se bira stablo godine u BiH, a postoji mogućnost i namjera da se ovaj projekat proširi, odnosno da se provodi i narednih godina.

U budućnosti, ovo stablo će time što je izabrano među prvih pet, imati i određene prednosti u odnosu na druga stabla, kazao je za Radio Konjic u ime Šumarstva “Prenj” Konjic Emir Lizde, te dodao:

“Stablo kao neko turističko obilježje Buturović Polja dobit će svoju markaciju, svoje obilježje. Pored njega će biti postavljena posebna tabla od strane UNDP-a na kooj će biti napisane opće karakteristike stabla poput njegove visine, prsnog prečnika, procjenjene starositi i drugo. S druge strane, ovo stablo dobit će posebnu zaštitu od strane UNDP-a, a nadam se i naših građana odnosno ljudi tog mjesta. Samim tim što će stablo lužnjaka biti obilježeno, dat će mu se na značaju sa turističnog stanovišta. Klišanski stogodišnjak dobit će posebno mjesto na mapi stabala u BiH, te će mu se svake godine mjenjati tabla koje pokazuju njegove specifičnosti”.

5.mjesto za hrast lužnjak u izboru za stablo godine u BiH za 2022. godinu
Hrast lužnjak; foto Emir Lizde

Ideja o nominaciji je pristekla na osnovu legende o hrastu lužnjaku koja se među stanovnicima sliva Neretvice prenosi sa generacije na generaciju. Sekretar OŠ Seonica i nekadašnji nastavnik historije i geografije Sejad Hakalović, napisao je priču o hrastu lužnjaku, koju je ukratko ispričao za Radio Konjic:

Izjava Sejada Hakalovića

Podsjećamo, u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022. godinu” osim pomenutog, nalazila su se još tri stabla iz Konjica: stablo džinovske sekvoje predloženo od strane Šumarstva “Prenj” Konjic, te stabla tise i munike predloženi od strane Šumarskog fakulteta Sarajevo.

radiokonjic.ba

19.12.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima