back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Harisa Ćukle: “Hidžab je ispunjavanje vjerske obaveze”

1.februar se obilježava kao Svjetski dan hidžaba od 2013. godine, na prijedlog američke studentice Nazme Khan, porijeklom iz Bangladeša koja je željela da podstakne muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Na ovaj potez se odlučila nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab. Cilj joj je bio da podstakne vjersku toleranciju i razumijevanje. Na ovaj datum žene širom svijeta objavljuju svoje fotografije, videozapise, pričajući svoja iskustva i mišljenja o hidžabu.               

Naša sugrađana Harisa Ćukle 26.godina nosi hidžab i smatra da njegovo nošenje za ženu Muslimanku podrazumijeva prvenstveno ispunjavanje vjerske obaveze.

“Hidžab je vjerska obaveza, propis vjere, i njegovo nošenje tako doživljavam. Ja sam stavljanjem hidžaba ili pokrivanjem, kako se to u našem narodu kaže, ispunila vjersku obavezu i približila se Allahu dž.š. na taj način. Nošenje hidžaba je velika obaveza i naše ponašanje, djelovanje, naš odnos prema ljudima i svemu onome što nas okružuje, prema dragom Gospodaru, mora biti u skladu sa tim propisom i, svakako, treba biti pozitivno i maksimalno okrenuto prema ispunjavanju i drugih obaveza, da živimo islam na pravi način. Marama je vjerski propis i samo upotpunjuje naše vjerovanje i ono što mi jesmo kao vjernici” – navela je Harisa Ćukle, pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.    

harisa ćukle: “hidžab je ispunjavanje vjerske obaveze”
Harisa Ćukle

Povodom Svjetskog dana hidžaba Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Konjic, čija je koordinatorica Harisa Ćukle, večeras će održati prigodan program u Galeriji Medžlisa Islamske zajednice, s početkom u 19 sati.

U programu će učestvovati Adela Hebibović, Hatidža Hejub, Amina Maksumić i Elvedina Hebib.

harisa ćukle: “hidžab je ispunjavanje vjerske obaveze”
Harisa Ćukle: “Hidžab je ispunjavanje vjerske obaveze”

radiokonjic.ba

01.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima