Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Art night: Noć umjetnosti u Konjicu

Proglašeni i nagrađeni najaktivniji članovi Gradske biblioteke

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta upriličena je Noć umjetnosti. Konjičani i Konjičanke imali su priliku upoznati se sa autorima iz Konjica, koji su kroz svoje aktivnosti doprinijeli razvoju kulturne scene našeg grada.

Prisutnima su se predstavili Aldina Medija, Irfan Jusufović, Armir Hodžić i Velid Gagula.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Armir Hodžić, Aldina Medija, Irfan Jusufović i Velid Gagula

Aldina Medija podsjetila je stariju a upoznala mlađu publiku sa svojim radom. Između ostalog je poručila da je angažman u Omladinskom programu Radio Konjica u drugoj polovini devedesetih imao veliki utjecaj na nju i njen umjetnički razvoj. Muzika i poezija njena su velika ljubav a dobitnica je književne nagrade Mak Dizdar – Slovo Gorčina 2013. godine kada je osvojila treće mjesto za prvu neobjavljenu zbirku poezije, “Žena se zove Azra”.

                „Umjetnost je otpor prema zlu, otpor prema šutnji “ između ostalog je poručila.

Irfan Jusufović sa prisutnima je podijelio dio iz svog novog romana koji bi se uskoro trebao štampati a naziv je „Sam svoj krojač“. Publici je već predstavio svoj prvijenac „U smirenju je spas“ u kojem sa publikom dijeli dio tragičnih događanja koji su zauvijek promijenili njegov život.

Armir Hodžić vjeroučitelj koji uživa pišući poeziju,  govorio je o značaju čitanja, saznavanja, naročito se obraćajući mlađim generacijama za koje statistički podaci pokazuju da sve manje čitaju. Između ostalog je poručio:

                „Čitanje izoštrava naš um, znamo samo onoliko koliko čitamo. Čitanje omogućava djeci i odraslima da se svjesnije suočavaju sa životnim nedaćama. Čitanje obogaćuje pojedinca.“

Velid Gagula odranije je također poznat konjičkoj ali i široj javnosti. Hroničar je našeg grada, veliki doprinos je dao kako bi se sačuvali vrijedni historijski dokumenti naše sredine. Različite su oblasti njegovog interesovanja, poput filozofije, sporta, historije, prirodnih nauka, inženjerstva… Publika je imala priliku pogledati i nekoliko njegovih video zapisa sa Prenja, a Prenj je kako kaže, vječiti izvor inspiracije.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Art night: Noć umjetnosti u Konjicu

Osim autora koji iza sebe imaju objavljene zbirke pjesama, romane, monografije, prisutnima su se tokom Noći umjetnosti predstavili i učenici Prve osnovne škole sa kratkim dokumentarnim filmom o konjičkom drvorezbarstvu i porodici Nikšić koja njeguje ovaj zanat, zatim članovi AP Neretva, članovi Muzičke škole s pravom javnosti Rezonanca, te članovi škole slikanja Zuko i Lazo koje je predstavila Mirzeta Teletović.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Neki od radova polaznika i polaznica likovne škole Zuko i Lazo

Mirzeta Teletović poručila je da je među najstarijiim polaznicima škole. Predstavila je i mlađe polaznice Aminu Mravović, Zaru Čolaković i Anidu Ćosić a tokom večeri je pokazala svoje slikarsko umijeće.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Mirzeta Teletović pokazala svoje slikarsko umijeće

Proglašene su i najaktivnije članice Gradske biblioteke Konjic, a to su u odjeljenju za djecu Amra Košpo, dok je u odjeljenju za odrasle najaktivnija čitateljica bila Elma Brkić.

Elma Brkić je poručila kako je tražeći zaposlenje pronašla put do Gradske biblioteke. Slobodno vrijeme rado je provodila među novim ali i starijim naslovima. Čitanje je za nju potpuno novi svijet, nova dimenzija rekla je.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Elma Brkić, najaktivnija čitateljica Gradske biblioteke u odjeljenju za odrasle

Amra Košpo je najaktivnija čitateljica u odjeljenju za djecu. Kako je poručila, čim je u školi saznala za mogućnost upisa u biblioteku, odmah je krenula. Prvo je birala djela za koje joj ne treba mnogo vremena da ih pročita, ali sada joj više nije važno koliko knjiga ima stranica.

art night: noć umjetnosti u konjicu
Amra Košpo, najaktivnija čitateljica Gradske biblioteke u odjeljenju za djecu

Čitateljicama su velika podrška bile zaposlenice Gradske biblioteke Azra Hamza-Balić i Edina Dizdarević. Svojim savjetima bi im pomogle da pronađu djela na koja neće ostati ravnodušne.

Edina Dizdarević nam je otkrila da djeca najradije biraju avanturističke romane, a odrasli beletristiku i popularnu psihologiju za koju i dalje vlada veliko interesovanje.

31.01.2023.

amra@radiokonjic

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima