Drugi upravo čitaju

Bivša potpredsjednica EP-a optužena za korupciju ostaje u pritvoru

Belgijski sudija presudio je u četvrtak da će europarlamentarka Eva Kaili ostati u pritvoru još mjesec dana dok se nastavljaju istraga o optužbama za korupciju u slučaju podmićivanja koji uključuje domaćina Svjetskog prvenstva u Kataru, rekli su belgijski tužioci.

Kaili, koji je smijenjen sa mjesta potpredsjednika Evropskog parlamenta ranije ovog mjeseca, može se žaliti na odluku u roku od 24 sata.

Ona negira bilo kakvu krivicu, a prethodno se preko advokata izjasnila da je nevina. Kaili je uhapšen 9. decembra kada je belgijska policija nakon pretresa brojnih adresa pronašla 1,5 miliona eura u gotovini.

Ubrzo je optužena i od tada je u pritvoru. Grkinja Eva Kaili, četrdesetčetvorogodišnja bivša televizijska voditeljica koja je smijenjena s mjesta potpredsjednice Evropskog parlamenta nakon policijskih racija prošlog mjeseca, postala je najistaknutije lice korupcionaškog skandala.

Među osumnjičenima su još tri osobe. Partner grčkog poslanika u Evropskom parlamentu, šef nevladine organizacije koja je navodno korišćena za usmeravanje mita i bivši poslanik u Evropskom parlamentu koji je postao lobista.

Svi pomenuti su Italijani i uhapšeni su. Njih trojica i Kaili optuženi su za korupciju, pranje novca i pridruživanje kriminalnoj organizaciji.

Europarlamentarka negira da je dobila novac od Katara u zamjenu za uticanje na odluke koje se tiču ​​te zemlje u Evropskom parlamentu

. Katar također negira navode o podmićivanju i upozorava da bi nastavak povezivanja zaljevske zemlje sa skandalom mogao “negativno” utjecati na veze s EU i opskrbu plinom.

Bivši potpredsjednik EP optužen za korupciju ostaje u pritvoru pojavio se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima