back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Danas je Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se 2. aprila svake godine, a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju. Gradska biblioteka u Konjicu ima više od 6000 naslova dječije literature.

Važno je istaknuti važnost dječije književnosti, kazala je bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Konjic, Edina Dizdarević.

danas je međunarodni dan dječije knjige
Danas je Međunarodni dan dječije knjige

„Ne treba posebno naglašavati koliko je važna književnost za djecu. Djeca su budući čitaoci, budući školovani građani tako da je bitno da se djeca upućuju da čitaju. Za djecu se jako malo piše, malo je dječijih pisaca, malo se pažnje posvećuje pisanju dječije književnosti. Mi nastojimo nabaviti ono što je dostupno, a u našoj biblioteci je preko 6000 naslova dječije literature“- kazala je Dizdarević istaknuvši da je potrebno od najranije dobi razviti ljubav prema knjizi, a jedan od načina je i posjećivanje biblioteke.

„Preporučujem roditeljima da djecu još i dok ne znaju čitati dovedu u prostorije Gradske biblioteke. Kada pođu samostalno čitati, da obavezno budu članovi biblioteke. Važno je da djeca dođu u biblioteku i da sami izaberu naslove, a ne da im roditelji biraju, na taj način će djeca zavoljeti književnost“- kazala je Dizdarević.

Bibliotekarka Dizdarević preporučila je knjige za najmlađe čitatelje.

„Kada bi djeca samo lektiru pročitala zavoljela bi književnost, a kada govorimo o dodatnoj literaturi ima mnogo knjiga koje bi se dopale djeci. Avanturistički romani, na primjer, serijal „Pet prijatelja“ koji ima 18 knjiga. Pa imamo pisca R.L.Stine-a, koji piše krimiće i horore, djeca to vole. Elmira Helać iz Sarajeva piše prekrasne bajke i basne za djecu, pa romani Nure Bazdulj-Hubijar i drugi“- navela je Dizdarević.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige Gradsku biblioteku posjetila je danas predškolska grupa djece iz Dječijeg obdaništa „Zulejha Begeta“. Pedagog u ovoj ustanovi, Vahida Kadić, govorila je o važnosti obilježavanja ovog dana.

danas je međunarodni dan dječije knjige
Danas je Međunarodni dan dječije knjige

„Izuzetno je važno razvijati ljubav prema knjizi, kao i ljubav prema mirisu knjiga. Danas smo vidjeli kako djeca uživaju u razgovoru sa bibliotekarkom, to je jedna posebna emocija. Nastojimo svakodnevno kod djece razvijati ljubav i emociju prema knjizi“- kazala je Kadić.

Djeci u obdaništu svakodnevno se čita dječija literatura, a od ove godine formirana je i biblioteka za djecu.

danas je međunarodni dan dječije knjige
Danas je Međunarodni dan dječije knjige

„Danas smo u biblioteku došli sa predškolskom grupom djece, koja je osnovana u ovoj pedagoškoj godini. Djeci se čita svakodnevno, basne i bajke koje će potaknuti razmišljanje kod djece, što će im razvijati ljubav za slušanje i čitanje. U saradnji sa roditeljima formirali smo biblioteku za djecu, roditelji su donijeli knjige, na taj način radimo na dodatnom povećanju ljubavi prema čitanju i knjizi.“- navela je Kadić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige u bibliotekama i školama organizuju se brojne aktivnosti za najmlađe čitatelje, ljubitelje književnosti.

radiokonjic.ba

02.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima